VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Копия на шедьоври от НХГ – в двора на милионера Уго Вутен?

Вежди Рашидов дава случая на главния прокурор

Светлин Русев, президентът Георги Първанов и Уго Вутен на разходка в двора със скулптури на белгиеца - Копия на шедьоври от НХГ – в двора на милионера Уго Вутен?

Светлин Русев, президентът Георги Първанов и Уго Вутен на разходка в двора със скулптури на белгиеца

Сигнал срещу бившия директор на Националната художествена галерия ще подаде Вежди Рашидов, разкри скулпторът пред „Площад Славейков”. Обвинението на ексминистъра на културата е, че докато Борис Данаилов е управлявал НХГ, в нея са били правени отливки на шедьоври, вадени са им били калъпи и са били „давани” по частни колекции. „Като министър получих сигнал, че в Националната художествена галерия има унищожени гипсови оригинали на Любомир Далчев”, обяснява Рашидов.

B_Danailov

Вежди Рашидов уволни Борис Данаилов (на снимката) от директорския пост в НХГ заради подозрение в корупция.

Ако това е така, Борис Данаилов е уязвим най-малкото според Закона за културното наследство, който забранява създаването на копия на национално богатство, какъвто статут имат повечето от експонатите в Националната галерия.

Главният прокурор трябва да провери дали в сбирките на някои родни и чужди колекционери не фигурират отливки на творби на най-големите български скулптори. Дали в двора на белгийския милионер Уго Вутен няма копия на Любомир Далчев, Величко Минеков…? Има ли фактури Вутен за тези български скулптури и кой му ги е издал? Кой прибира парите му?

Комисия трябва да разследва кои творби в НХГ са унищожени, както казва Рашидов. Ексминистърът вероятно има предвид, че са били увредени, докато са им били правени калъпи, за да им бъдат отлети копия.

Уго Вутен започва да колекционира българско изкуство, главно скулптура, през 90-те години. Днес той притежава хиляди произведения на наши автори, сред които Крум Дамянов, Величко Минеков, Валентин Старчев, Альоша Кафеджийски, Александър Апостолов, Георги Радулов, Павел Койчев, Емил Попов… През 2004 г. Вутен е награден от президента Георги Първанов с орден „Стара планина“ за „изключителен принос в развитието на съвременната българска култура“.

Рашидов уволнява Борис Данаилов от директорския пост в Националната художествена галерия заради далавери. Бившият министър твърди, че ремонт на покрива на музея по времето на Данаилов е бил направен за цена, многократно по-висока от пазарната: „Не знам как ще го наречете, да не се обиди много… Но при ремонт на покрива на музея се оказа, че са го направили за цена десетки пъти по-висока от пазарната”. Цацаров трябва да провери дали Борис Данаилов действително е приел 60 000 евро от Уго Вутен за ремонт в НХГ и след това е поискал други 120 000 лева за същото и от Министерството на културата.

„Заради него беше пред провал Музеят на съвременното изкуство, – продължава по темата в интервюто си Вежди Рашидов. – Преди още да е минал проектът, първата им работа – на него и хората му, беше да си напишат хонорарите – 17 000 евро. Сумата за проектиране пък беше 250 хиляди евро – все едно, че ще строят нова сграда. Когато инспекторатът направи одит на музея, откриха някои нарушения…”

Бившият министър на културата веднъж вече е давал сигнал за Борис Данаилов в Прокуратурата: „В резултат от там отвърнаха, че не могат да открият адреса на този човек. А той е съветник на новия министър на културата! Така затвориха делото.”

IMG_0133-a

Борис Данаилов сега е куратор на изложбата на музея „Роден” в НХГ. Вежди Рашидов (на снимката) обаче напомня, че инициативата за гостуването на френския музей е негова. Снимка: Румен Добрев

След идването на Петър Стоянович начело на Министерството на културата, Борис Данаилов е реабилитиран пред обществото и съветва министър по въпроси от областта на арта. Случайно или не, в момента Данаилов е натоварен със задачата да организира гастрола на музея „Роден” в Националната художествена галерия. Вежди Рашидов обаче напомня, че инициативата за гостуването на френския музей е негова.

„Възможно е да са забравили да ме споменат от къса памет или пък съвсем целенасочено, – казва скулпторът. – Това не е толкова важно, но е много обидно. Защото всичко това, което се случва, е плод на моите човешки усилия. Никой друг в историята на България не е успял да подпише договор нито с „Пти Пале”, нито с „Лувъра”, нито да докара музея „Роден”. Това се случи изцяло с моите лични контакти – ако някой не го знае, да му го напомня. Предоставих личните си контакти на българската държава. Ще ви кажа нещо, което не е известно: самият аз имах покана от музея „Роден” да направя изложба, но когато станах министър, пренебрегнах себе си. Предложих да покажем Роден в София, а музеят „Роден“ да представи изложба с български скулптори в Париж.”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg