Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Копола: Филмите на „Марвел“ са отвратителни

„Не всеки е в състояние да оцени супергеройските филми. Дори някои гении“, отговори му режисьорът Джеймс Гън в Инстаграм

„Мартин [Скорсезе] беше мил, когато каза, че тези филми не са кино. Той не каза, че те заслужават презрение и са отвратителни, както аз смятам“, каза Франсис Форд Копола в Лион. Снимката е от събитие в Болоня, Италия, през юни тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Копола: Филмите на „Марвел“ са отвратителни

„Мартин [Скорсезе] беше мил, когато каза, че тези филми не са кино. Той не каза, че те заслужават презрение и са отвратителни, както аз смятам“, каза Франсис Форд Копола в Лион. Снимката е от събитие в Болоня, Италия, през юни тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франсис Форд Копола, режисьорът на легендарни филми като „Кръстникът“ и „Апокалипсис сега“, се присъедини към критиките на Мартин Скорсезе за супергеройските филми на „Марвел“. На филмовия фестивал „Братя Люмиер” в Лион Копола получи награда за принос към седмото изкуство. Там режисьорът разкри подробности около новия си филм „Мегаполис“.

Мартин Скорсезе каза, че филмите на „Марвел“ не са кино, и е прав, защото ние очакваме да научим нещо от киното, да получим нещо, някакво просветление, знание, вдъхновение – коментира пред журналисти Копола. – Не знам дали някой получава нещо, когато гледа едни и същи филм отново и отново. Мартин беше мил, когато каза, че тези филми не са кино. Той не каза, че те заслужават презрение и са отвратителни, както аз смятам.

В свое скорошно интервю пред списание „Емпайър“ Скорсезе заяви, че продукциите по комикси „не са кино“ и според него наподобяват „тематичен парк“. Коментарите му предизвикаха доста реакции от актьори и режисьори, участвали по някакъв начин в създаването на супергеройските филми на „Марвел“. Самюъл Джаксън, който влиза в ролята на Ник Фюри, отговори, че „не всеки харесва също и филмите на Скорсезе“. Джеймс Гън (режисьор на „Пазителите на галактиката“) сподели разочарованието си в Туитър, в ролята на отмъстители влязоха още Тайка Уайтити (режисьор на „Тор: Рагнарок“), Джос Уидън (режисьор на „Отмъстителите“) и Кевин Смит (сценарист и приятел на починалия Стан Лий).

Скорсезе, режисьор на „Добри момчета“, „Шофьор на такси“ и на предстоящия в „Нетфликс“ филм „Ирландецът“, продължи мисълта си по темата по време на изтеклия вече Лондонски филмов фестивал. „Ирландецът“ закри кинофорума.

Кината се превръщат все повече в увеселителни паркове. Но нека не се налага всичко останало по същия начин – заяви режисьорът на фестивала. – Всичко това е наред за онези, които се наслаждават на този тип филми и между другото, сега, след като знам какво се влага в тях, аз ги уважавам. Не са моето нещо, просто не са. Създават друг тип публика, която смята, че това е кино.

Джеймс Гън не остави и коментарите на Копола без отговор. В Инстаграм той написа:

Не всеки е в състояние да оцени супергеройските филми. Дори някои гении“.

Вижте още: КОПОЛА С НОВ ГРАНДИОЗЕН ПРОЕКТ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg