Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Копола: „Кръстникът“ е любим на злодеите, вината е моя

Да правиш кино без риск е като да се опитваш да имаш деца без секс, казва кинорежисьорът

„След години вашите внуци ще живеят по 120-130 години - казва Франсис Форд Копола. - Колкото и трудни да изглеждат сега нещата, колкото и сериозни да ни изглеждат кризите, винаги ще има изход, винаги ще има надежда“.  - Копола: „Кръстникът“ е любим на злодеите, вината е моя

„След години вашите внуци ще живеят по 120-130 години - казва Франсис Форд Копола. - Колкото и трудни да изглеждат сега нещата, колкото и сериозни да ни изглеждат кризите, винаги ще има изход, винаги ще има надежда“.

Копола вярва в любовта. Убеден е, че лошото никога няма да победи креативността, красотата и истинската любов. „Не вярвам в злото“. Толкова простичко и толкова месианско! Кинорежисьорът направи това признание от същата трибуна, където ден по-рано философът Емилио Ледо порица всеобщото безсрамие. Не е ясно дали това толкова обновително въодушевление наистина, породено от тези двама гости, е белег за нещо значимо, дали думите им се приемат сериозно или просто тук, в Астуриас, се чете малко Шопенхауер, отбелязва Луис Мартинес в „Ел Мундо“.

„Прави ми впечатление, че „Кръстникът“ е най-предпочитаният филм или книга за всички злодеи по света. Упреквам се, че съм допринесъл за това“, каза Копола на среща с медиите в испанския град Овиедо.

„Питайте ме каквото искате. Харесва ми храната, виното, хората, хотелите, пътуванията… и киното“, заяви гостът.

Преди дни Копола пристигна в Овиедо, за да получи Наградата „Принцесата на Астурия“ за изкуство. Малко преди да се срещне със студентите по киноизкуство в гр. Хихон, той се яви пред пресата с намерение да пръска оптимистични послания:

„Корупцията е неизличима болест. Погледнете Сингапур, малка страна. Един ден реши да приключи веднъж завинаги с корупцията и днес е едно от най-проспериращите места в света“.

Режисьорът твърди, че не вярва в лъжата. Че се опитва никога да не лъже.

„Винаги съм възпитавал децата си да не лъжат. Има въпроси, които могат да се оставят без отговор. Не е нужно да се отговоря на всичко. Но ако нещо се каже, то това трябва да бъде истина“.

Миг пауза и фраза, която заслужава да се издълбае в мрамор:

„Най-важна е честността.“

Очевидно Копола, майстор на грандиозните действия, не обича намеци за простота или скромност. Режисьорът на „Апокалипсис сега“ явно не притежава досадния навик да дава претенциозни отговори. Докато слънцето грее, Вселенската светлината ще пребъде…

„След години вашите внуци (и сочи журналистите) ще живеят по 120-130 години – казва Копола. – Колкото и трудни да изглеждат сега нещата, колкото и сериозни да ни изглеждат кризите, винаги ще има изход, винаги ще има надежда“. 

На въпрос за състоянието на Холивуд в момента, порицан неотдавна от Спилбърг заради инвазията на филми за супергерои, Франсис Форд отвръща:

„Холивуд не съществува. Това е село с няколко къщи. Всъщност, вие говорите за индустрията на комерсиалното кино. Тя просто произвежда продукт и той трябва да бъде доходоносен за инвеститорите. Киното е друго нещо, то е изкуство. И Спилбърг, който е малко по-млад, се е впуснал като мен в изкуството, не за да прави пари, а да произвежда удоволствие, удоволствие от творенето.“

Копола си спомня, че е имало време, когато Холивуд го е нямало и големите студия – днес индустриални корпорации – са правили филми не само за забавление, а за нещо по-различно – за красотата.

А колкото за отказа на днешните продуценти да поемат риск с филми, различни от общата ширпотреба, гостът предупреди:

„Да правиш кино без риск е като да се опитваш да имаш деца без секс.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg