Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Копола с нова версия на „Апокалипсис сега“ (видео)

Изглежда и звучи по-добре от всякога, твърди режисьорът

„Апокалипсис сега: Финална версия“ е с продължителност 3 часа и 3 минути. - Копола с нова версия на „Апокалипсис сега“ (видео)

„Апокалипсис сега: Финална версия“ е с продължителност 3 часа и 3 минути.

„Апокалипсис сега“ е всепризнат за кинокласика, но това не спира режисьора Франсис Форд Копола многократно да преправя филма от излизането му през 1979 г. Отнема 40 години, докато носителят на „Оскар“ най-накрая бъде удовлетворен от резултата – наесен по кината тръгва „Апокалипсис сега: Финалната версия“ на IMAX, но още през август на пазара ще може да се открие 4K Blu-ray вариант на филма, съобщава сайтът „Слашфилм“. Вече има и трейлър.

„Апокалипсис сега“ е произведен при изключителни трудности, които в крайна сметка довеждат до удължено снимачно време и надскачане на бюджета. Копола е трябвало да заснеме и редактира над 304 км лента, докато филмът стане готов за кината. Освен оригинал, съществуват още варианти на филма – петчасов, четиричасов, а сега и очакваната последна режисьорска версия.

Ентусиазиран съм за тази версия, защото осъзнах, че искам да я направя така, че да ви харесва – казва Копола в трейлъра. – По-дълга е от версията от 1979 г., но по-кратка от „Режисьорска версия“. Препоръчвам я, защото ми е любимата. Изглежда и звучи по-добре от всякога.“

Епичната адаптация на Копола по романа „Сърцето на мрака“ на Джоузеф Конрад разказва за разгара на Виетнамската война и проследява историята на Капитан Уилард (Мартин Шийн), който трябва да намери и убие изчезнал американския полковник (Марлон Брандо), побъркан от ужасите на войната. Участват още Робърт Дювал, Харисън Форд, Лорънс Фишбърн, Денис Хопър…

Оригиналната версия на филма е 2 часа и 33 минути, докато „Режисьорска версия“ бе впечатляващите 3 часа и 40 минути. „Финална версия“ е с продължителност 3 часа и 3 минути.

Новият филм е възстановяван от оригиналния негатив и ще използва технологията Dolby Vision HDR, „предоставяща впечатляващи цветове, каквито никога преди не са виждани на екран, светли цветове, които са до 40 пъти по-ярки и 10 пъти по-тъмно черно“.

„Апокалипсис сега: Финална версия“ ще тръгне по кината следващата седмица. Засега у нас не са обявени прожекции.

Вижте още: 40 ГОДИНИ „АПОКАЛИПСИС СЕГА“. КОЙ ВСЪЩНОСТ Е ПОЛКОВНИК КУРЦ?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС