Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Копринка Червенкова: Спонсорът на вестник „К“ не е Андрей Райчев

Няма да пожелая успех на списание „Култура“, не мога да бъда лицемерна, заяви Червенкова

Страница, посветена на книгата на Андрей Райчев и Александър Андреев „Време и всичко“, в първия брой на вестинк „К“. - Копринка Червенкова: Спонсорът на вестник „К“ не е Андрей Райчев

Страница, посветена на книгата на Андрей Райчев и Александър Андреев „Време и всичко“, в първия брой на вестинк „К“.

Искам да опровергая една мълва – вестник „К“ не се финансира от Андрей Райчев, каза главният редактор на изданието Копринка Червенкова в предаването „Култура.бг“ по БНТ.

„Никакъв Андрей Райчев не го финансира. Той може би сега чува, че го обвиняват в това благородно дело, но зад тази мълва и интрига има и идея – в края на краищата, ако аз тръгна да търся пари, което смятам да направя, защото този вестник трябва да излиза, всеки е в правото си да ми каже „Ами тебе те издържа Андрей Райчев, какво искаш!“. Затова си позволявам публично да опровергая тази мълва – няма такова нещо“, каза Червенкова.

По думите ѝ „К“ „няма централно финансиране“, издържа се с „дарения на наши читатели и автори“ и засега ще излиза „брой за брой“.

Храна на този слух дава обаче и страница в първия брой на вестника, посветена на книгата на Андрей Райчев и Александър Андреев „Време и всичко“. Автор на текста е Александър Кьосев, произнесъл го при представянето на изданието.

Първият брой на вестник „К“ излезе на 4 октомври – два месеца след последния брой на стария вестник „Култура“. Собственикът Светослав Божилов реши да прекрати периодичността на изданието като седмичник и да продължи живота му във вид на месечно списание, с главен редактор Тони Николов, който ръководи сайта „Портал „Култура“, финансиран от Божилов.

Разривът между екипа на портала и вестника датира далеч преди края на вестника. Част от авторите на вестника много преди края му бяха избрали портала и логично започнаха да пишат и за списанието. А екипът около Копринка Червенкова се зае да търси начини да възкреси вестника.

Вижте още: ДВЕ КУЛТУРИ НА ПАЗАРА

НОВОТО СП. „КУЛТУРА“: ДА ПРЕВЕДЕ ОПИТА ОТ МИНАЛОТО НА ЕЗИКА НА НАСТОЯЩЕТО

Брой първи на сп. „Култура“ се появи в началото на септември, а излизането на втория съвпадна с първия брой на вестник „К“. По този повод Божилов отбеляза в профила си във Фейсбук:

„Аз лично смятам, че конкуренцията е прекрасно нещо! Разбира се, ако се спазват правилата и елементарния морален кодекс. Пожелавам успех и високи стандарти на вестник „К“.

По БНТ Копринка Червенкова заяви, че няма да пожелае успех на новото сп. „Култура“, нарече закриването на в. „Култура“ „ликвидация“ и причините за това са „непонятни“ за нея.

„Ние си мислехме, че все пак произвеждахме един нелош продукт дотогава. След като бившият собственик на вестника така нагло ни открадна „главата“ и я сложи на друго място, тя е употребима тази „глава“, аз не мога да съм щастлива от това обстоятелство. Работила съм в този вестник повече от 40 години и някакси да ми го присвоят по този начин, да присвоят символическия му капитал – защото „главата“ на вестника, „Култура“, с цялата му графика, с всичко, е един много сериозен символически капитал. Взеха го, присвоиха го, как ще го употребят – не знам. Нали разбирате, че няма да им пожелая успех, не желая да бъда лицемерна.

Това беше причината да се разделим – не особено щастливи един от друг“, каза Копринка Червенкова.

Видео от разговора с Копринка Червенкова по БНТ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg