Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Копривщица с шанс да влезе в списъка на ООН с най-добри етносела в света

Дървенград, построен от Емир Кустурица, е едно от 44-те села, включени в първия списък на Световната туристическа организация

Каблешковата къща в Копривщица. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Копривщица с шанс да влезе в списъка на ООН с най-добри етносела в света

Каблешковата къща в Копривщица. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Копривщица има шанс да влезе в списъка с най-добри етносела в света на Световната туристическа организация на ООН догодина. Това става ясно от публикуваните в сайта на Световната туристическа организация резултати след приключилото вчера Общо събрание на организацията в Мадрид, където за пръв път беше обявен списък с най-добрите туристически селища в света за 2021 г.

Пилотната инициатива „Най-добрите туристически селища“ на Световната туристическа организация вчера избра 44 села от 32 държави, които включи в официалния списък. Сред тях са села от Русия, Китай, Португалия, Австрия, Сърбия, Филипините, Япония, Турция, Кения, Перу и др. Едно от тях е Дървенград в село Мокра гора, Сърбия – построеното от Емир Кустурица дървено село специално за снимките на филма „Животът е чудо“.

Според определението на туристическата организация към ООН, в списъка влизат „селища, които са изключителен пример за дестинация за селски туризъм с признати културни и природни активи, които съхраняват и насърчават ценности, продукти и начин на живот в селските райони и общността и имат ясен ангажимент към иновации и устойчивост във всичките ѝ аспекти – икономически, социален и екологичен“.

България и Копривщица засега са включени в програмата за надграждане, която ще бъде от полза за редица села, които не отговарят напълно на критериите за получаване на признанието. Тези села ще получат подкрепа от Световната туристическа организация и нейните партньори за подобряване на елементите, идентифицирани като пропуски в процеса на оценка. Следващото заседание на Общото събрание е през февруари 2022 г. Тогава вероятно ще бъдат обсъждани следващите кандидатури.

Критериите за влизане в престижния списък са: културни и природни ресурси, насърчаването и опазването им, икономическа и социална устойчивост, устойчивост на околната среда, туристически потенциал, управление и приоритизиране на туризма, инфраструктура, здраве, безопасност и сигурност. 44-те избрани в първия етап села са събрали по над 80 точки от възможни 100.

Освен Копривщица, в списъка със села, които трябва да бъдат надградени, са още селища от Мексико, Черна гора, Мароко, Филипините, Руанда, Сърбия, Словения, Испания, Тайланд, Андора, Азербайджан, Хърватия, Кипър, Египет, Гърция, Унгария, Япония и Уганда.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах