Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Копривщица – зона, свободна от чалга

Кметът забрани слушането на попфолк по време на Фолклорния събор, браво!

Кметът на Копривщица забранява и използването на мобилни телефони в района на Събора. - Копривщица – зона, свободна от чалга

Кметът на Копривщица забранява и използването на мобилни телефони в района на Събора.

Копривщица се присъединява към зоните, свободни от чалга в България. Макар и само по време на Националният фолклорен събор, чалгата е забранена в средногорския град със заповед на кмета Генчо Герданов. Заповедта е окачена на видно място.

Съборът в Копривщица започва в петък и приключва в неделя. В този отрязък от време „пускането и слушането на чалга музика“ ще бъде наказвано с глоба – от 50 до 100 лв. Звуковата среда в града ще бъда освободена от попфолк още в четвъртък.

zabrana

Пред сайта „Kmeta“ Герданов твърди, че забраната не касае само чалгата в музиката – общинарите ще следят още и за всички прояви на кича, които съпътстват повечето събори у нас. Между проявленията на чалгата Герданов прибавя още и използването на мобилни телефони в района на фестивала – затова също ги забранява.

Само преди две седмици се оказа, че чалгата си намери място на фолклорния фестивал „Рожен пее“. Там тази музика не звучеше от сцените, а от устройства по сергиите на търговците на пластмаса и прочие сурогати (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах