Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Кораб ще плава по „плоската“ Земя, за да опровергае сферичната ѝ форма

Пасажерите вярват, че планетата ни е диск - дано не се шокират, когато разберат, че морската навигация е базирана на планета кълбо

МКПЗ твърди, че след „екстензивно експериментиране, анализ и изследване“ привържениците му са убедени, че Земята не е сфера. Общият модел, предложен за топографията на Земята, е, че тя е голям диск, заобиколен от „бариера - ледена стена“ - Антарктика. - Кораб ще плава по „плоската“ Земя, за да опровергае сферичната ѝ форма

МКПЗ твърди, че след „екстензивно експериментиране, анализ и изследване“ привържениците му са убедени, че Земята не е сфера. Общият модел, предложен за топографията на Земята, е, че тя е голям диск, заобиколен от „бариера - ледена стена“ - Антарктика.

Глупостта, разбира се, не е само местна традиция, тя винаги е била общочовешко достижение, макар и сдържано, в някакви рамки. През последните години обаче чупи всякакви рамки, парапети и ограничения и смело (до глупост) се превръща в глобален феномен.

2019-а едва е започнала, а „Гардиън“ вече съобщава, че група хора, които вярват, че Земята е плоска, са обявили, че през 2020-а ще предприемат „най-голямото, най-дръзкото и най-доброто приключение досега“: круиз по „плоската“ Земя.

Круизът, организиран от Международната конференция за плоска Земя (МКПЗ), обещава приятно изкарано време. Плоскоземляните – сред които са рапъра B.o.B. и риалити звездата Тила Текила – ще могат да се наслаждават на ресторанти, басейни и може би дори на изкуствена сърф вълна.

Има само един проблем за онези, които искат да отпразнуват плоскостта на Земята. Навигационните системи на круизните кораби и останалите плавателни съдове разчитат на факта, че Земята не е плоска: а това е теоретичен пробив в убежденията на вярващите в Земната плоскост.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Корабите се движат въз основа на принципа, че Земята е кръгла — казва Хенк Кейер, бивш капитан на круизни кораби, плавал по цял свят по време на 23-годишната си кариера. — Морските карти са създадени с тази идея наум: Земята е кълбо.“

Кейер, който сега работи като експерт по криминалистика за „Робсън Форенсик“, посочва, че съществуването на GPS, глобалната система за позициониране, е доказателство, че Земята е сфера, а не плосък диск. GPS разчита на 24 основни спътника, които обикалят около Земята, за да осигурят позиционна и навигационна информация.

„Причината, поради която са използвани 24 спътника, е кривината на Земята – обяснява Кейер. — За определяне на позиция са необходими минимум три сателита. Но някой, разположен от другата страна на Земята, също би искал да знае позицията, там също има нужда от определен брой спътници.

Ако Земята беше плоска, общо три сателита биха били достатъчни, за да предоставят тази информация на всички хора на тази планета. Но това не е достатъчно, защото Земята е кръгла.“

Макар сред общността на плоскоземляните да има различни теории, това, което ги обединява, е основната вяра, че Земята е плоска. МКПЗ твърди, че след „екстензивно експериментиране, анализ и изследване“ привържениците му са убедени, че Земята не е сфера. Общият модел, предложен за топографията на Земята, е, че тя е голям диск, заобиколен от „бариера – ледена стена“ – Антарктика.

От Обществото на плоската Земя (ОПЗ), което не е свързано с МКПЗ, предполагат, че „космическите агенции по света“ от години заговорничат помежду си и фалшифицират данни за „космически пътувания и изследвания“.

„Това вероятно е започнало по време на Студената война — казват от ОПЗ, — когато СССР и САЩ бяха до такава степен обсебени от състезанието си в Космоса, че всеки фалшифицираше постиженията си в опит да върви в крак с предполагаемите постижения на другия.“

От МКПЗ не отговорят на исканията за повече информация относно круиза. Организацията може потенциално да се опита да наеме кораб с екипаж, който не смята, че Земята е кръгла, но Кейер каза, че това ще бъде доста трудно:

„Проплавал съм 2 милиона мили – казва той. — И досега не съм срещал нито един морски капитан, който да вярва, че Земята е плоска.“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3