Корабът на „Алея на книгата“ акостира във Варна

Книжното изложение ще се проведе в морската столица за единайсети пореден път

Коронавирусът не успя да отложи провеждането на живо на „Алея на книгата“ във Варна. Снимка: АБК - Корабът на „Алея на книгата“ акостира във Варна

Коронавирусът не успя да отложи провеждането на живо на „Алея на книгата“ във Варна. Снимка: АБК

За поредна година книжният кораб на „Алея на книгата“ ще пусне котва на варненския бул. „Сливница“, въпреки вълненията, предизвикани от коронавирусната пандемия. Единайсетото издание на изложението ще се състои от 31 юли до 9 август. Богата културна програма и над 50 български издателства ще посрещнат посетителите на събитието, организирано от Асоциация „Българска книга“.

Официалното откриване на книжния форум, посветено на магията на хартиените издания, ще се проведе на 31 юли от 18 ч. Деветнайсет шатри ще опънат платна в частта от бул. „Сливница“ от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център. Изложението ще остане в града от 31 юли, петък, до 9 август, неделя, с работно време от 10 до 22 часа.

Над 50 български издателства – както местни, така и от останалата част на страната, ще бъдат представени на събитието.

„Алея на книгата“ традиционно подготвя и своя културна програма от мероприятия, предоставяйки възможност на читателите да се срещнат и да разговарят с любими автори и с представители на различни издателски къщи. Освен да участват в събитията в Литературния кът – неизменна част от изложението, специално обособена на пресечката на „Сливница“ с улица „Иван Караджов“, жителите и посетителите на града ще имат възможност да се срещнат и с писателите Елица Виденова, автор на стихосбирката „Хляб за утре“ (на 31 юли, 19 ч., на шатрата на ИК „Хермес“) и Ангел Г. Ангелов, автор на романа „Пътуването“ и на разказите, събрани в сборника „Внезапно сбогуване“, за който през 2019 става носител на награда „Милош Зяпков“ (1 август, 19 ч., шатрата на ИК „Хермес“).

Америка за България

Достъпът до „Алеята на книгата“ е свободен, но събитието ще се проведе при строги противоепидемични мерки заради COVID-19.

Предлагаме ви още от акцентите в програмата на Литературния кът.

1 август, събота

Разкази на Никола Крумов от „Пощенска кутия за приказки“, представяне с участието на Ники Станоев – 18 ч.

***

„Водните лилии на паметта”, поетична книга на носителя на множество награди за литература и превод Хайри Хамдан – 19 ч.

***

„Книга за песните“, представяне на книгата на Стефан Вълдобрев – 20 ч.

4 август, вторник

„Безмълвие“, представяне на романа на Неда Антонова – 19 ч.

7 август, петък

„Български исторически четения 2020: Наследство българско“, представяне на сборник от изд. „Хелиопол“ – 18 ч.

***

„Хранене, дишане и сексуална култура”, представяне на книга от изд. „Хелиопол“ – 19 ч.

8 август, събота

„Методика за обучението по Иайдо в първите години“ на Леонид Караваев и „Дзен в бойните изкуства“ на Тайсен Дешимару – 18 ч.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3