VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Корейка спечели в категорията на Мария Бакалова

Юн-Йо Джонг, отличена от Гилдията на актьорите, е сред най-номинираните през сезона актриси, заедно с българката

Юн-Йо Джонг в сцена от „Минари“. Снимка: Pancinema - Корейка спечели в категорията на Мария Бакалова

Юн-Йо Джонг в сцена от „Минари“. Снимка: Pancinema

За пръв път Наградата на Гилдията на актьорите отиде при актриса от Южна Корея – Юн-Йо Джонг получи отличичието за поддържаща роля във филма „Минари“. Мария Бакалова също бе номинирана в категорията.

Церемонията бе на 4 април в Лос Анджелис, излъчена бе по телевизията, но не на живо – записана бе предварително. Затова и победителите са били известени няколко дни по-рано, за да запишат своите благодарствени речи от домовете си.

Подобно на Бакалова, Джонг също е сред най-номинираните актриси от настоящия награден сезон. Победата от Гилдията на актьорите я прави първата азиатска жена със статуетка за филмово изкуство (Сандра О е единствената друга азиатска жена с индивидуална награда от Гилдията, но при тв категориите).

„Не знам как да опиша чувствата си – каза Джонг в своята благодарствена реч, цитирана от „Холивуд Рипортър“. – Много съм щастлива, че признанието идва от Запада.“

Джонг, Глен Клоуз и Оливия Колман са конкурентки на Бакалова и за „Оскар“, наградите ще бъдат връчени на 25 април. При „Изборът на критиците“, връчени в началото на март, журито предпочете Бакалова.

При големите награди, традиционно връчвани от Гилдията на актьорите, за най-добър актьорски състав спечели „Делото срещу Чикагската седморка“ при филмите и „Короната“ в тв категорията. Актьорските отличия за главна роля при филмите отидоха при Чадуик Боузман, поредна посмъртна награда за ролята му в „Ма Рейни, майката на блуса“, и при Вайола Дейвис за същия филм. При телевизионните отличия триумфираха Джейсън Бейтман от „Озарк“ и Джилиън Андерсън за изпълнението ѝ на Маргарет Тачър в „Короната“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg