„Короната 4“: „Жесток, нечестен и ужасен портрет“ на британското кралско семейство

Това е фалшива история, създадена с цел да предизвика шок у зрителя, твърди колумнист на „Гардиън“ (видео)

Ема Корин в ролята на принцеса Даяна в четвъртия сезон на „Короната“. Снимка: „Нетфликс“ - „Короната 4“: „Жесток, нечестен и ужасен портрет“ на британското кралско семейство

Ема Корин в ролята на принцеса Даяна в четвъртия сезон на „Короната“. Снимка: „Нетфликс“

Четвъртият сезон на сериала „Короната“ получи медийно внимание далеч преди началото – не само защото навлиза в интересен период от живота на британското кралско семейство, но най-вече защото представи един от най-обсъжданите членове на фамилията, принцеса Даяна.

Сезон 4 на „Короната“ тръгна в „Нетфликс“ на 15 ноември. Създадени от сценариста и шоурънър Питър Морган, новите епизоди поставят на фокус сложния брак между принц Чарлс (Джош О’Конър) и Даяна Спенсър (Ема Корин). Пред „Таймс ъф Лондон“ кралският биограф Пени Джунор казва, че Чарлс вероятно ще бъде „много разстроен“ от сезона заради сцена, в която неговият прачичо, лорд Маунтбатън (Чарлс Данс), казва, че кралското семейство е разочаровано от връзката на Чарлс с Камила Паркър-Боулс (Емералд Фенел).

„Това е най-жестокият, нечестен и ужасен портрет на повечето от тях“ – смята Джунор и казва, че Морган „си измисля неща, за да направи скъпа и много богата драма“.

Сериалът рисува Чарлс и Камила в „светлина, която никак не ги ласкае“, споделя познат на принц Чарлс, пожелал да запази анонимност.

Създателите на „Короната 4“ не твърдят, че сериалът е биографична справка за живота на кралското семейство, а че е „по действителен случай“. Но някои зрители приемат сериала като учебник по история, а не като развлекателна продукция. Колумнистът на „Гардиън“ Саймън Дженкинс стига дотам да определи сезона като „фалшива история, корозивна като фалшивите новини“. Той се позовава на 8 момента от сериала, които историкът Хюго Викърс отбелязва като неверни спрямо историята и за които смята, че представят семейството в най-лошата възможна светлина:

  1. Лорд Маунтбатън пише писмо до принц Чарлс в деня преди смъртта си;
  2. Кралското семейство създава протоколни капани, които да унижат Маргарет Тачър по време на посещението ѝ в Балморал;
  3. Принцеса Маргарет се подиграва на принцеса Даяна, че не може да направи реверанс;
  4. Принц Чарлс се обажда на Камила Паркър Боулс всеки ден в първите дни на брака си;
  5. Принцеса Даяна изпада в истерия по време на посещение в Австралия и настоява плановете да бъдат променени;
  6. Принцеса Маргарет посещава двама от братовчедите на кралицата, които са поставени в „държавна клиника за лунатици“;
  7. Кралицата е отговорна за изтичането на информацията, че намира възгледите на Тачър за „безгрижни“;
  8. Кралицата многократно е показано неправилно облечена за военната церемония Trooping the Colour.

Дженкинс допълва списъка с неверни факти с още примери, например намекът, че принц Филип е поддържал извънбрачни връзки. Всичко това се прави с цел да предизвика шок у зрителя, което моментално прави сериала по-интересен, смята колумнистът.

Самият Морган никога не е твърдял, че сериалът му спазва историческата истина, но според Дженкинс е казвал, че иска да покаже, че кралското семейство се е държало ужасно с Даяна и едва ли не са планирали нейното убийство.

Мнозина автори са подхождали творчески към историята – Шекспир, Хилари Мантел, Толстой…, отбелязва Днекинс:

„Приемаме, че тази далечна история има време да бъде подредена. Но затова съвременната история трябва да бъде различна. Не може да има една истина за историци, журналисти, техните стажанти, и друга истина, наречена артистичен лиценз“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах