Коронавирусът и националните особености на карантината

Цяла Италия затворена, Франция забранява струпвания на повече от 1000 души, в Чехия без събития в културата и спорта

10 март, Рим. Полицай разговаря с туристка край една от най-популярните в света дестинации - Колизеума, днес мъртвило заради епидемията от коронавирус. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Коронавирусът и националните особености на карантината

10 март, Рим. Полицай разговаря с туристка край една от най-популярните в света дестинации - Колизеума, днес мъртвило заради епидемията от коронавирус. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Различните държави подхождат различно към опасността от пандемия. След като в понеделник цяла Италия бе обявена за „червена зона“ и затворена в плътна карантина, мерките за ограничаване на COVID-19 в цял свят стават все по-сериозни.

Франция забрани събирания на едно място на повече от 1000 души. Заради забраната отпадат гастролите на „Болшой театър“ в Париж, които трябваше да се проведат от днес до 15 март. В Ирландия бе обявена отмяна на всички чествания и паради по случай Деня на Свети Патрик, който се отбелязва пищно всяка година на 17 март.

Преди часове чешкото правителство взе решение от 18 часа тази вечер да забрани театралните, музикалните, кинематографските, спортните, религиозните и художествените мероприятия, които включват повече от 1000 души. Забранява се и личното присъствие във всички учебни заведения – от детските градини до университетите.

Запалването на Олимпийския огън в Гърция ще се проведе за пръв път без публика на 12 март. Но Синодът в съседната държава реши, че няма да прекрати литургиите преди Великден. Същото решение засега е взел и българският Свети синод.

Четенето е безопасно за вашето здраве

В Саудитска Арабия са взети специални мерки за защита на свещените места Мека и Медина от коронавируса. Мястото около свещения за мюсюлманите камък Кааба, където винаги се струпват огромни тълпи, за пръв път е пусто, което предизвиква паника сред последователите на исляма в социалните мрежи.

Междувременно УЕФА разпространи официално съобщение, с което разпореди ръкостисканията между отборите и съдиите преди началото на мачовете да бъдат отменени. Ще се играе без докосване на ръце. Същата заповед издаде и австрийската хокейна лига.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg