Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Коронавирусът и националните особености на карантината

Цяла Италия затворена, Франция забранява струпвания на повече от 1000 души, в Чехия без събития в културата и спорта

10 март, Рим. Полицай разговаря с туристка край една от най-популярните в света дестинации - Колизеума, днес мъртвило заради епидемията от коронавирус. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Коронавирусът и националните особености на карантината

10 март, Рим. Полицай разговаря с туристка край една от най-популярните в света дестинации - Колизеума, днес мъртвило заради епидемията от коронавирус. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Различните държави подхождат различно към опасността от пандемия. След като в понеделник цяла Италия бе обявена за „червена зона“ и затворена в плътна карантина, мерките за ограничаване на COVID-19 в цял свят стават все по-сериозни.

Франция забрани събирания на едно място на повече от 1000 души. Заради забраната отпадат гастролите на „Болшой театър“ в Париж, които трябваше да се проведат от днес до 15 март. В Ирландия бе обявена отмяна на всички чествания и паради по случай Деня на Свети Патрик, който се отбелязва пищно всяка година на 17 март.

Преди часове чешкото правителство взе решение от 18 часа тази вечер да забрани театралните, музикалните, кинематографските, спортните, религиозните и художествените мероприятия, които включват повече от 1000 души. Забранява се и личното присъствие във всички учебни заведения – от детските градини до университетите.

Запалването на Олимпийския огън в Гърция ще се проведе за пръв път без публика на 12 март. Но Синодът в съседната държава реши, че няма да прекрати литургиите преди Великден. Същото решение засега е взел и българският Свети синод.

Фантастико

В Саудитска Арабия са взети специални мерки за защита на свещените места Мека и Медина от коронавируса. Мястото около свещения за мюсюлманите камък Кааба, където винаги се струпват огромни тълпи, за пръв път е пусто, което предизвиква паника сред последователите на исляма в социалните мрежи.

Междувременно УЕФА разпространи официално съобщение, с което разпореди ръкостисканията между отборите и съдиите преди началото на мачовете да бъдат отменени. Ще се играе без докосване на ръце. Същата заповед издаде и австрийската хокейна лига.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах