Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Коронавирусът няма да спре Моцартовия фестивал в Правец

Произведения от класиката, джаза, фолклора и един мюзикъл за деца ще звучат на форума през август

Хорът на Ваня Монева ще закрие 
на 23 август фестивала в Правец с концерта „Музика в картини“. - Коронавирусът няма да спре Моцартовия фестивал в Правец

Хорът на Ваня Монева ще закрие на 23 август фестивала в Правец с концерта „Музика в картини“.

Моцартовият фестивал в Правец няма да бъде отложен заради коронавируса и ще се проведе от 21 до 23 август, съобщиха организаторите му. XVI-то издание на форума кани публиката с шедьоври от световната и българската класика, с джаз, фолклор и музика за деца. Шест са премиерните заглавия, повечето създадени специално за случая.

Началото ще бъде поставено на 21 август с премиерата на детския мюзикъл „Пепеляшка“ на откритата сцена на хотел „РИУ Правец“. Творбата е авторско произведение на артистичния директор на фестивала проф. Борислава Танева. Изпълнението ще бъде на 50 деца от вокална група „Бон-бон“, Струнен квартет „Класик Арт“ и Сара Чакърова – перкусии. Аранжиментите и оркестрацията са на Румен Бояджиев – син.

Ден по-късно квартет „Филхармоника“ ще представи образци от камерното творчество на Моцарт и Бетовен на сутрешно матине в зала „Правец“ на хотела. Във втората част на програмата музикантите са включили едно от младежките произведения на Антонин Дворжак. Песенният цикъл „Кипариси“, преработен за струнен квартет от самия композитор, ще прозвучи за първи път пред българската публика в своята цялост.

Най-младият български камерен оркестър – „Drop Down Community“, излиза пред публика на 22 август, за да изпълни „Камерна симфония“ от Румен Бояджиев-син, написана специално за този състав и за участието му в Правец.

Специалните гости на фестивала – „Ангел Заберски трио“ – ще излязат на сцената на пиано бара в хотела на 22 август от 22.30 часа с „Малко нощна музика II“ – интерпретации и импровизации по популярни класически теми от Моцарт, Бах, Шопен, Паганини, Рахманинов, Чайковски, Брамс и др. Програмата им синтезира класика и джаз.

Гала концертът на XVI-ото издание на Моцартовия фестивал ще се проведе на 23 август от 21 часа на площада пред Община Правец с участието на хор „Ваня Монева“. На концерта „Музика в картини“ премиерно ще бъде изпълнена творбата „Музикални пространства“, поръчана и специално написана за фестивала от композитора Георги Андреев. Публиката ще бъде зарадвана и с още една премиера – композиторът Димитър Христов е адаптирал произведението „Звучи тромпет“ от Палестрина за изпълнение на хор „Ваня Монева“. Ще прозвучат и някои емблематични български народни песни – обработки на Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Николай Кауфман, Иван Спасов. В концерта ще участват „Кварто квартет“ и обоистът Вълчан Вълчанов.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах