VivaPay

Коронавирусът покоси Елис Марсалис, джаз патриарх от Ню Орлиънс

Елис Марсалис на сцената по време на джаз фестивала в Сан Себастиан, Испания, през 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Коронавирусът покоси Елис Марсалис, джаз патриарх от Ню Орлиънс

Елис Марсалис на сцената по време на джаз фестивала в Сан Себастиан, Испания, през 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големият джаз пианист Елис Марсалис почина на 85-годишна възраст от пневмония, предизвикана от коронавирус, съобщи синът му Бранфорд Марсалис пред „Ню Йорк Таймс“.

Елис Марсалис беше легенда. Той бе еманация на джаза от Ню Орлиънс – каза в изявление Латоя Кантрел, кмет на Ню Орлиънс. – Той беше учител, баща, икона и не стигат думи, за да се опише изкуството, радостта и чудесата, които той показа на света.

Четирима от общо шестте синове на Марсалис тръгват по стъпките му и създават свои успешни кариери в индустрията. Уинтън е известен джазмен, мениджър и артистичен директор на „Линкълн център“, носител е на множество награди за музиката си. Бранфорд е джаз саксофонист, записвал със Стинг и редица други големи имена. Тромбонистът Делфейо Марсалис също е известен изпълнител и продуцент. Перкусионистът Джейсън Марсалис създаде собствена група.

Роден е в люлката на джаза Ню Орлиънс през ноември 1934 г. През годините Елис записва с различни групи и музиканти, издава над 20 албума, но решава да се фокусира в преподаването. Успоредно с изпълнителската си кариера, Елис Марсалис работи и като учител по джаз в центъра по изкуства на Ню Орлиънс. Педагогическият му подход, съчетан с интереса към философията, позволява на учениците му сами да направят своите открития в музиката, като експериментират и слушат внимателно. Преподава също в Университета Ню Орлиънс и в университета „Ксавие“ в Луизиана.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg