Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Коронавирусът покоси Елис Марсалис, джаз патриарх от Ню Орлиънс

Елис Марсалис на сцената по време на джаз фестивала в Сан Себастиан, Испания, през 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Коронавирусът покоси Елис Марсалис, джаз патриарх от Ню Орлиънс

Елис Марсалис на сцената по време на джаз фестивала в Сан Себастиан, Испания, през 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големият джаз пианист Елис Марсалис почина на 85-годишна възраст от пневмония, предизвикана от коронавирус, съобщи синът му Бранфорд Марсалис пред „Ню Йорк Таймс“.

Елис Марсалис беше легенда. Той бе еманация на джаза от Ню Орлиънс – каза в изявление Латоя Кантрел, кмет на Ню Орлиънс. – Той беше учител, баща, икона и не стигат думи, за да се опише изкуството, радостта и чудесата, които той показа на света.

Четирима от общо шестте синове на Марсалис тръгват по стъпките му и създават свои успешни кариери в индустрията. Уинтън е известен джазмен, мениджър и артистичен директор на „Линкълн център“, носител е на множество награди за музиката си. Бранфорд е джаз саксофонист, записвал със Стинг и редица други големи имена. Тромбонистът Делфейо Марсалис също е известен изпълнител и продуцент. Перкусионистът Джейсън Марсалис създаде собствена група.

Роден е в люлката на джаза Ню Орлиънс през ноември 1934 г. През годините Елис записва с различни групи и музиканти, издава над 20 албума, но решава да се фокусира в преподаването. Успоредно с изпълнителската си кариера, Елис Марсалис работи и като учител по джаз в центъра по изкуства на Ню Орлиънс. Педагогическият му подход, съчетан с интереса към философията, позволява на учениците му сами да направят своите открития в музиката, като експериментират и слушат внимателно. Преподава също в Университета Ню Орлиънс и в университета „Ксавие“ в Луизиана.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах