Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Коронавирусът забавя реставрацията на „Нощна стража“

Картината на Рембранд е достъпна онлайн в „хипер резолюция“, за да проучат ценителите сами ефекта на времето върху платното (линк)

Детайлната репродукция е създадена от 528 фотографии на „Нощна стража“. Снимка: „Рейксмузеум“ - Коронавирусът забавя реставрацията на „Нощна стража“

Детайлната репродукция е създадена от 528 фотографии на „Нощна стража“. Снимка: „Рейксмузеум“

Амстердамският „Рейксмузеум“ остава затворен за посетители, но реставрацията на „Нощна стража“ се възобновява. За да не лишават ценителите от възможността да се насладят на процеса на работа по Рембрандовото платно, държавният музей направи достъпна изключително детайлна фотография на картината, при която при увеличаване се виждат дори мазките с четката, отбелязва „Гардиън“.

Изображението, заснето в „хипер резолюция“, както я определят от институцията, бе публикувано на официалния ѝ сайт заедно със съобщението, че реставрацията на картината ще бъде забавена заради ситуацията с пандемията. Репродукцията може да се разгледа в най-малки детайли при многократно увеличение и дава възможност на ценителите сами да изследват процеса на потъмняване на боите. Работата по голямото платно започна миналото лято, но произведението не бе свалено от залата, в което е изложено. Вместо това около него бе построен стъклен куб, за да имат посетителите възможността да наблюдават работата на 12-те реставратори на живо. Процесът можеше да се наблюдава и онлайн.

Вижте още: ЗАПОЧНА РЕСТАВРАЦИЯТА НА „НОЩНА СТРАЖА“ НА РЕМБРАНД

Но заради изискването за социална дистанция в стъкления куб от 7 кв. метра вече имат право да влизат само по двама експерти. Това означава, че реставрацията няма да завърши навреме.

Първоначалният план бе да започнем втора фаза на реставрацията през 2020 г., но това вече не е възможно. Вместо това ще се случи през 2021 г.

От 13 май работата по картината е възобновена, след като няколко седмици подред бе напълно спряна.

Планира се „Рейксмузеум“ да отвори отново врати за посетители на 1 юни, но капацитетът на посетители ще бъде намален от 10 на 2 хиляди души дневно.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах