Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Коронната роля на един БГ актьор – прибра парите на хиляди фенове

Даверов или Далаверов? Щял да играе, за да връща задълженията си

Георги Даверов е син на сценариста Владо Даверов. - Коронната роля на един БГ актьор – прибра парите на хиляди фенове

Георги Даверов е син на сценариста Владо Даверов.

Един актьор изигра „най-успешната“ си роля – излъга хиляди почитатели на певицата Лорин Хил от „Фюджийс“, че ще имат концерт у нас, и прибра парите им. Името му е Георги Даверов, „организатор“ на гастрола, който трябваше да бъде на 15 ли на паркинга на „Арена Армеец“. Син на Владо Даверов, сценариста на филма „Вчера“.

Концертът на Лорин Хил пропадна, а почитателите й не получиха от Даверов парите, които бяха платили за билети. След преговори, протекли месеци наред с организатора от „Фет Брайд Продъкшънс“, той даде писмено „обяснение“, че поканените изпълнители няма да дойдат, а самият той прекратява дейност. По-късно актьорът спря да отговаря на запитванията за пари по мейла и изключи телефонните си номера. Излъганите фенове са подали жалби до Комисията за защита на потребителите, готвят се да сезират прокуратурата за измама.

Даверов поиска думата от Клуб Z, за да признае, че за всичко е виновна личната му „финансова вандалщина“, както и липсата на аудитория за идеите му. Твърди, че концертите са планирани на база имидж, а не на финансова обосновка, както и че е криел, че фирмата му трупа дефицити. А феновете надали ще получат скоро парите си обратно – защото той смята да играе, за да им ги върне.

„Продадените билети за Лорин Хил бяха около 1700, а за останалите концерти от програмата до края на годината – по 20-30 билета. Приходите от хип-хоп изпълнителката бяха в размер на около 80 000 лв., успяхме да възстановим 20 000 лв.“, казва пред Клуб Z Даверов.

Актьорът разказва, че изтеглил парите от всички продадени билети авансово, той бил виновен за всичко, което се случило с фирмата му. Относно идеята концертът да бъде на паркинга на „Армеец“, Даверов казва:

„Това беше една от многото мои налудничави идеи. Ако имаше концерт и беше заваляло, трябваше всичко да влезе вътре – това щеше толкова много пари да струва, че ние щяхме да сме толкова вътре от този концерт, колкото никой преди това не е бил в историята на музиката.“

А ето как звучат обясненията му за провала:

„Истината е, че 2015-а беше много лоша година за нас… Всичко, което се случва в момента, се дължи изцяло на моя финансов вандализъм. Това, че аз не слушах хората, които разбират от бизнес около мен. А имаше такива. „Фет Брайд“ беше много голям организъм, но не исках да ги слушам, бях заслепен от тази моя идея за културно развитие, винаги съм бил повече артист, отколкото всичко друго и това ме провали като бизнесмен.“

“Вярвах, че някой ден ще ми се обърне късметът. Това не се случваше, но аз продължавах да вярвам и така подведох страшно много хора около мен. Започнахме да губим пари със страшна сила, но не можехме да го спрем. Загубих моите пари и на приятелите си, преди да загубя тези на хората. Подведох ги и като скривах от тях неща, представях им ситуацията не толкова черна. В България този бизнес не съществува, не можеш да се оправиш, ако нямаш бюджет от някъде или не переш пари.

Пет-шест месеца прогресивно, нон стоп, губихме пари. Имахме растящ дълг, който аз много умело прикривах, но вече нещата започнаха да си личат. И след Мос Деф – събитие, от което очаквахме да възвърне поне нещо… Истината е, че Лорин Хил плати сметката на цялата тази загуба и не можа да се случи. Не можехме да платим на изпълнителката. Ако от Мос Деф бяха дошли 30-40 000 лв., щяхме да се справим, вместо това от там изчезнаха 40 000 лв. От билети влязоха около 20 000 лв., а платихме хонорар от 20 000 евро.“

За парите, дадени от феновете за билети, организаторът обяснява:

„Неразплатените с купилите билети 60 000 лв. отидоха за покриване на стари задължения. Хората си мислят, че тези пари са отишли някъде под някаква форма и аз съществувам с тях в Амстердам, което не е вярно. За Чили замина маркетинг директорката ни. Тя е моя приятелка и колежка от университета, която дойде във „Фет Брайд“, за да ми помогне, вкара лични пари, вкара пари на брат си и на майка си вътре и ние ги загубихме. Тя изчезна, за да работи, а аз до ден днешен не съм върнал парите на майка й.

За първи път през живота ми нямам идея какво ще правя. От един месец го мисля и не знам как ще го измисля. КЗП и да ме глобява, тези глоби само ще се трупат на ООД-то, а то реално отговаря само на размера на капитала и активите си, които са скромни. Това няма да оправи ситуацията.

Единственото, което мога да правя, е да играя, което не съм правил от година и половина, и всички пари да отиват за възстановяването на билетите. Но това са много пари и ще трябва да играя цял живот. Но поне тези хора да си мислят, че нещо правя и че не съм избягал. Не обещавам, че ще успея, но обещавам, че ще се опитам по някакъв начин. Кредит на мое име нямам вече шанс да изтегля.“

В КЗП са постъпили над 20 жалби, свързани с концерта на Лорин Хил. От Комисията твърдят, че ако Даверов не се свърже с тях, ще го издирват чрез МВР.

Вижте цялото интервю на Георги Даверов пред Клуб Z.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах