Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Коронясаха нов крал на зулусите

Той започва политика за прекратяване на насилието срещу жени в ЮАР

Мисузулу Синкобиле Зулу. Снимка: Стопкадър от Би Би Си - Коронясаха нов крал на зулусите

Мисузулу Синкобиле Зулу. Снимка: Стопкадър от Би Би Си

Първа коронация на крал на зулусите от 51 години насам се състоя в южноафриканския град Дърбан, съобщава Би Би Си. С короната бе увенчан Мисузулу Синкобиле Зулу, 48-годишният наследник на трона, който прие титлата в края на август. Позицията на краля е официално призната от президента на ЮАР Сирил Рамафос.

Бащата на новия крал – Гудуилу Звелитини, почина през март 2021 г., след като управлява зулусите почти 50 години. Гудуилу остави 6 вдовици и 26 деца. Месец след смъртта му си отиде и майката на крал Мисузулу, назначена временно за регент. Сега новият крал ще управлява най-голямата етническа група в Южноафриканската република, която има и собствен „монархически бюджет”, плащан от всички данъкоплатци в страната – около 3,6 млн. долара.  В републиката има още 7 подобни вътрешни монархии, които се финансират по същия начин.

Церемонията, съчетала елементи от традиционната зулуска култура и християнски обичаи е била проведена на стадион „Мозес Мабида” в присъствието на десетки хиляди зрители.

Новият крал на зулусите е бил приветстван от всички партии в ЮАР с изключение на комунистите. В първата си програмна реч новият владетел призовал всички жители на Квазулу-Натала да прекратят грабежите и безредиците, смятани за най-разрушителни след премахването на апартейда. Мисузулу не владее добре зулуски и след няколко встъпителни думи е продължил на английски. Кралят е ръководил и обреда за посвещаване на зулуските момичета – „Танцът на тръстиката”, ежегоден зулуски ритуал. По време на тази проява монархът е изразил категоричната си позиция против дискриминацията и насилието над жените в ЮАР, където процентът на изнасилванията и сексуалния тормоз е един от най-високите в света. Кралят, според проучванията, се ползва с почти стопроцентната подкрепа на жените зулуси.

Мисузулу Синкобиле Хломесахишлангу Звелитини е роден на 23 септември 1974 г. в Ихлабе, ЮАР. Завършил е университета в Джаксънвил, САЩ. Има две жени и трима синове.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС