POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кортенска срещу Асен Генов: Агресията срещу паметници е примитивизъм

Боядисаната скулптурна композиция на Любомир Далчев пред централата на БСП. - Кортенска срещу Асен Генов: Агресията срещу паметници е примитивизъм

Боядисаната скулптурна композиция на Любомир Далчев пред централата на БСП.

Инфантилни популистки и пропагандни жестове на антикомунизъм, нарече Мирослава Кортенска акцията по боядисването на скулптурната композиция пред БСП. Театроведката бе поканена заедно с Асен Генов в студиото на „Тази сутрин“ в Би Ти Ви, за да коментират хулиганство ли е оцветяването на паметници, или политически акт.

Миналата седмица Софийският районен съд оправда за проявата Генов и Цветелина Сърбинска. Мотивацията на съдия Мирослава Тодорова за изхода на делото е следната: „Изрисуването на паметника не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с използване на художествени средства. А свободното изразяване на мнение е гарантирано в Европейската конвенция за защита на правата на човека и Конституцията“.

„Не можах да си обясня защо съдия Мирослава Тодорова не уточнява кой е извършил тази акция върху паметника на Любомир Далчев. Защото, когато има дело, трябва да има и извършител“, каза Кортенска.

„Моята защита представи блестящо тезата, че това е политически акт. Съдът се съгласи, издавайки оправдателната присъда с изключително подробни и детайлни мотиви, които биха могли да бъдат ползвани по-нататък като крайъгълен камък в правораздаването в България. Адвокатът ми се позова на правото ми на политически протест, което е гарантирано от международното право и от редица документи, осъждащи комунистическия режим като престъпен, част от които са ратифицирани от България – с изключение на една-единствена партия – БСП“, отговори Асен Генов.

„Съдът в случая създава прецедент, което може да доведе до лавина от такива акции“, продължи Кортенска.

„Позволете ми да не се съглася, – отвърна Генов. – Говорим за базисни категории – „добро“ и „зло“, за монументи на убийци и за паметници на жертви. Ако вземем монумента на жертвите на комунизма пред НДК – той е боядисван през ден с цветовете на колорадските бръмбари, изписвани са надписи…“

„Той стои пред мен, говори за политически протест и мисли, че съм му политически враг, – обърна се към водещите Кортенска. – Моето поколение след 1989 г. заставаше срещу срещу тези неща, за които и за той говори. Такава агресия срещу паметници съм виждала преди 25 години, със същите пропагандни текстове. Това е твърде примитивно като политическо поведение, инфантилни жестове на антикомунизъм. Моето поколение, което понесе всичките тези неща, написа книги, прекара живота си в един драматичен свят на прехода, няма да търпи хора, които обезобразяват творби на големи фигури като проф. Далчев. Не може Генов, който твърди, че е човек на изкуството, да изработва нещо толкова посредствено и бездарно върху един художествен факт“.

Генов припомни препоръката на Любомир Далчев в едно свое писмо пропагандните символи на тоталитарното изкуство като паметника пред централата на БСП да бъдат демонтирани.

„Вие сте един неуспял и неработещ тиранин, който боядисва проф. Далчев“, определи Кортенска Генов на финала.

„Аз пък ще припомня вие какво написахте за проф. Азарян, когато той беше на смъртно легло – че се прави на болен, за да го съжаляват“, каза Асен Генов. Това не смути театроведката: „Естествено, естествено…“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС