Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кортенска за Азарян: Бил е доносник на ДС, портил е Иван Радоев и Милчо Левиев

Рашидов: Не бил доносник, проверявал съм го

Според Кортенска Крикор Азарян е бил доносник в Държавна сигурност. - Кортенска за Азарян: Бил е доносник на ДС, портил е Иван Радоев и Милчо Левиев

Според Кортенска Крикор Азарян е бил доносник в Държавна сигурност.

„Крикор Азарян има голямо досие в Държавна сигурност, където е портил Иван Радоев, Кольо Георгиев, Милчо Левиев и много други“. Това твърди Мирослава Кортенска в интервю за Агенция ПИК, в което обяснява статиите си срещу големия режисьор, който почина от рак през 2009 г., но театроведката написа само седмица по-рано, че се прави на болен.

Новите фекални бомби на Кортенска са следствие на скандалното й участие в неделя в предаването на Кулезич по Нова телевизия, където тя влезе в словесен дуел с бившия министър на културата Вежди Рашидов и председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Театроведката бе „номинирана“ от Николай Бареков за бъдещ министър на културата, а Мутафчиев се закани, че ако това стане, ще се самозапали пред Министерски съвет.

„Обвинението, че не признавам Крикор Азарян, в обществото не е еднозначно прието, – казва в интервюто за ПИК Кортенска. – Много хора знаят, че той има голямо досие в Държавна сигурност, където е портил Иван Радоев, Кольо Георгиев, Милчо Левиев и много други. Това досие го има и сега ще започне да излиза.

Познавам Крикор Азарян от 5-годишна, защото беше ученик на майка ми, беше и обущар. Много добре знам кой е и затова не го признавам. Смятам, че той се продаде на ДС, донасяше за много български интелектуалци и за мен не е герой. Знам, че е тъжно за неговите ученици, но това е истината. Журналисти, които се обадиха да ме подкрепят, казаха че това ще се види в откъсите, които ще излязат от неговото досие.

Казаха ми също и че срещу Христо Мутафчиев има заведено дело и е подсъдим за далавери, правени с почивната станция на Съюза на артистите на Боровец. Документите са в журналисти, които ще излязат. Ще се видят кирливите им ризи, с които аз няма да се занимавам. Но съм категорична, че такива маниаци, турци и хора, които са навредили на българската култура като Христо Мутафчиев, няма да имат място нито в следващо управление, нито в обществото в следващите години“.

„Не е вярно, че Азарян е бил в Държавна сигурност, проверявал съм го, когато бях министър“, разкри пред „Площад Славейков“ Вежди Рашидов. Той разказа, че е предлагал режисьора за орден „Паисий Хилендарски“, а законът го задължавал да проверява в Комисията по досиетата всички, които предлага за държавни отличия.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах