Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Кошлуков до Минеков: Припомням, програмата не е прекъсвана

Генералният директор на БНТ отговори официално на министъра на културата за излъчването на извънредна пресконференция на ГЕРБ

Служебният министър на културата Велислав Минеков (вдясно) заяви, че спирането на програмата на БНТ, за да бъде излъчена пресконференция на ГЕРБ, е повод да поиска отстраняването на директора Емил Кошлуков. Снимки: БГНЕС - Кошлуков до Минеков: Припомням, програмата не е прекъсвана

Служебният министър на културата Велислав Минеков (вдясно) заяви, че спирането на програмата на БНТ, за да бъде излъчена пресконференция на ГЕРБ, е повод да поиска отстраняването на директора Емил Кошлуков. Снимки: БГНЕС

Задочен разговор между министъра на културата Велислав Минеков, генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и СЕМ тече от края на миналия месец по повод излъчването на извънредна пресконференция на ГЕРБ в ефира на националната телевизия. Министър Минеков дори намекна, че спирането на програмата е повод да поиска отстраняването на Кошлуков и няколко пъти напомни, че БНТ е част от системата за национална сигурност.

На 26 май министър Минеков изпрати официални въпроси до генералния директор на БНТ – на какво основание и с каква цел програмата на БНТ беше прекъсната, за да се излъчи ИЗВЪНРЕДНО пресконференция на политическа партия; намира ли Емил Кошлуков това за законно, логично и в обществен интерес; ще прекъсва ли програмата на БНТ винаги, когато има изявления, пресконференции и Фейсбук-стриймове и на всички останали съдебно регистрирани над 100 партии и движения в Република България, а ако не – защо; какво е наложило прекъсването на програмата на БНТ на 22 май 2021 г. за пресконференция на ПП ГЕРБ – като бедствие ли е била квалифицирана, или като непосредствена заплаха за живота, сигурността и здравето на населението, или на отделни лица, за да ѝ бъде предоставен извънреден ефир; в какво качество е предоставен ефир на политическа партия; обяснено ли е било това включване с обществения интерес към темата за подслушването; ако по същата тема ПП ИТН, БСП, „Атака” и пр. дадат пресконференции, ще бъде ли прекъснат ефира на БНТ.

Днес генералният директор на обществената телевизия изпрати официален отговор до министъра на културата, в който отговаря на въпросите поред. Ето какво написа Емил Кошлуков:

„Уважаеми господин Минеков,

В отговор на Вашия интерес към работата на БНТ изпращам следната информация. Отговорите са подредени според Вашата номерация на въпросите.

1. Програмата на БНТ не е прекъсвана.

2. Без съмнение БНТ спазва ЗРТ. В работата си актуалните ни предавания се ръководят от принципите за предоставяне на навременна, достоверна, значима и отразяваща различни гледни точки информация.

3. Припомням Ви, че програмата на БНТ не е прекъсвана. Решенията за отразяване на политически събития се взимат от съответните редакционни екипи. Съгласно ЗРТ нито УС на БНТ, нито който и да е друг, включително и министър на културата, имат право на намеса в тяхната работа.

4. Отново Ви припомням, че програмата на БНТ не е прекъсвана.

5. Визираното от Вас право на обръщение е изрично дефинирано в ЗРТ. БНТ не е предоставяла това право на политическа партия.

6. Отново Ви припомням, че решенията на редакционните екипи са независими и нито УС на БНТ, нито министърът на културата имат право да се намесват в тях“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90