Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кошлуков: Филмът за Ботев е слаб, на ниво читалищна самодейност

БНТ е дала 100 хил. лв. за проекта на Максим Генчев - 30% от бюджетa му

Сценa от филма „Ботев“ на Максим Генчев - Кошлуков: Филмът за Ботев е слаб, на ниво читалищна самодейност

Сценa от филма „Ботев“ на Максим Генчев

Филмът на Максим Генчев е слаб, има редица недостатъци, но такива кaто него има и много други. Това каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков пред Комисията по култура и медии към Народното събрание.

Той бе повикан по спешност от депутатите заради сериозната обществена реакция след излъчването на филма „Ботев“ на 2 януари в праймтаймa на обществената телевизия. Въпросите към Кошлуков бяхa свързани с финансирането на филмите на Максим Генчев – както „Ботев“, така и „1349“, одобрен на последната сесия за кинопроизводство.

Най-активно в дискусията с Емил Кошлуков се включи Корнелия Нинова, която заяви, че филмът на Генчев е гавра с национални герои и поиска да получи отговор дали филмът е национална културна ценност, каквито БНТ трябва да стимулира по закон.

„Кой назначи комисията, която трябва да го оценява? Има ли в комисията човек, близък до президентската институция? Тази комисия какви оценки даде на образите на българските национални герои? Имало ли е възражения по тази продукция?“, това бяха част от другите въпроси на Корнелия Нинова.

И „Под прикритие“ не е национална културна ценност, там има само стрелби и проститутки. Но правим и такива филми“, отговори на първия въпрос Кошлуков.

Особено активна беше размяната на реплики по отношение на участието на дъщерята на президента в бъдещата продукция на Максим Генчев. Според Кошлуков става дума за дезинформация, той дори обвини режисьора, че лъже, като твърди, че Дарина Радева ще участва във филма, защото кастингът за новата продукция ще бъде чак през април.

„Президентската дъщеря участва във филм, финансиран от БНТ – каза генералният директор. – Наложи се, защото съпругата на президента почина, самият президент почина и другата му дъщеря почина. Само Станка Желева участва във филма за Желю Желев.“

Емил Кошлуков разясни процедурата, при която БНТ финансира филми, които не са „техни“, и даде пример с пълнометражна анимация на Анри Кулев.

„Там дори ще имам трудности с програмирането, защото филмите на Кулев не са за деца, знаете, но е грехота да не го подкрепиш“, подчерта генералният директор.

Подобен бил филмът за Свети Иван Рилски, също финaнсирaн извън сесия. По тази линия са дадени и 100 хил. лв. за филма „Ботев“, с които е подкрепен постпродукционния период след завършени снимки.

„Идва готов материал, няма как да се презаснеме“, уточни Кошлуков.

Парите, които БНТ е дала за филма „Ботев“, формират около 30 процента от бюджета на продукцията. БНТ сe е допитала до консултанта на филма проф. д-р Пламен Павлов, който е похвалил начина, по който е представена историята в сценария.

„Историята не е изкривена, просто е представена слабо. Изглежда нелепо и на ниво читалищна самодейност. Да, филмът е слаб, аз съм съгласен, но ако не го излъча, Сметната палата ще ме глоби“, уточни Кошлуков.

„Смятате за нормално българските данъкоплатци да плащат за филми, които унижават образа на Ботев? – попита Корнелия Нинова. – БСП утре ще внесе в НС проект за решение Сметната палата да направи одит за изразходване на средствата на бългaрски граждани в БНТ за 2021 и 2022 г.“

Парламентарната група на социалистите възнамерявала и да изпрати сигнал до СЕМ за това, че в БНТ убиват българската история и унижават българските национални герои.

Темата за дъщерята на президента продължи и с изказване на Костадин Костадинов от „Възраждане“. Той подчерта, че не е гледал филма, но ще го гледа, за да разбере защо го нападат дори „противоборстващи групи в обществото“. Но според него е особено важно да не се намесва темата за президентската дъщеря.

„Децата на политиците не бива да бъдат закачани, дори мафията не закача жените и децата“, каза той.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС