Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кошлуков, Каменаров или Гарелов за директор на БНТ?

Деветима кандидати са подали документи за поста, седем от тях са журналисти

Трима от претендентите за директор на БНТ: Константин Каменаров, Иван Гарелов и Емил Кошлуков (от ляво надясно). Колаж: „Площад Славейков“ - Кошлуков, Каменаров или Гарелов за директор на БНТ?

Трима от претендентите за директор на БНТ: Константин Каменаров, Иван Гарелов и Емил Кошлуков (от ляво надясно). Колаж: „Площад Славейков“

Деветима са претендентите за директорския пост в Българската национална телевизия. Крайният срок за прием на документите в Съвета за електронни медии, които провеждат конкурса, изтече днес в 17 ч. 

Кандидатите да оглавят БНТ са: Емил Кошлуков, Константин Каменаров, Иван Гарелов, Валери Тодоров, Сашо Йовков, Тома Иванов, Стоил Рошкев, Теодор Ангелов и Радослав Главчев.

Между тях опит в управлението на медия имат двама – бившият политик Кошлуков (на Тв7) и дългогодишният журналист Валери Тодоров (на БНР, два мандата). Константин Каменаров, медик по образование, е започнал кариерата си като репортер в БНТ, а по-късно е бил началник на новините, както и „оперативен директор“ в обществената телевизия, когато през 2011 г. Вяра Анкова поема обществената медия, отбелязва Клуб Z.

Тома Иванов има дълъг стаж в БНТ – там той е бил главен счетоводител, финансов, изпълнителен и за кратко и.д. генерален директор. Бил е член и изпълнителен секретар на СЕМ.

Журналистът Иван Гарелов е бивш водещ на политическото предаване „Панорама“ в БНТ, той е и единственият кандидат за директорския пост в БНТ, който е бил агент на Държавна сигурност. Съвсем скоро Гарелов бе уволнен от пресслужбата на служебното правителство, по думите му: след реакция на Бойко Борисов.

Двама от кандидатите са журналисти от националната телевизия – спортният журналист Сашо Йовков и Стоил Рошкев, част от парламентарния новинарски екип на медията, автор на няколко стихосбирки, два романа и разкази, печелил е литературни награди.

Теодор Ангелов е журналист от телевизия „Скат“, нашумял покрай скандала от 2013-а с лидера на „Атака“ Волен Сидеров, откъдето тръгна призивът #Извинисебе.

Радослав Главчев е сериен участник в конкурса за директор на БНТ, това е десетият му опит да оглави медията.

СЕМ ще обяви имената на кандидатите, които отговарят на условията за поста, на 8 август. Събеседванията са на 21 и 22 август, ден по-късно трябва да бъде оповестено избран ли е директор на БНТ, или Вяра Анкова ще продължи да управлява до насрочването на нов конкурс.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС