POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кошлуков: Максим Генчев няма да снима нов филм за БНТ

Проф. Петър Стоянович е застрашен с отстраняване от предаването на Георги Любенов

Членовете на СЕМ похвалиха по-голямата част от работата на националната телевизия, ръководена от Емил Кошлуков, през втората половина на 2022 г. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Кошлуков: Максим Генчев няма да снима нов филм за БНТ

Членовете на СЕМ похвалиха по-голямата част от работата на националната телевизия, ръководена от Емил Кошлуков, през втората половина на 2022 г. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Максим Генчев няма да снима нов филм за БНТ, заяви Емил Кошлуков по време на отчета за работата на БНТ през втората половина на 2022 г. на извънредно заседание на СЕМ днес, 7 март. Проектът за цар Иван Александър със заглавие „1349“ не е успял да защити бюджета си на заседание на бюджетната комисия в телевизията. 

Кошлуков повтори пред СЕМ оценката си за филма на Генчев „Ботев“, който беше дофинансиран от националната телевизия, с думите:

Сякаш е направен от драмсъстава на читалището. Гледахме го, филмът е слаб, той е заснет като художествена самодейност. Отчитаме го като наша грешка, не е на нивото на БНТ“.

Сериалът „Войната на буквите“ е върнат на продуцентите за преозвучаване, добави генералният директор. Целта е да се оправи езиковия проблем – не може царят да говори със съвременни думи като „смешник“ и „изчезни“ и езикът не трябва да звучи като анахронизъм, уточни той. Симона Велева от състава на СЕМ обаче похвали сериала и отчете позитивния факт, че БНТ снима исторически филми.

Една от темите на заседанието беше присъствието на рубриката на проф. Петър Стоянович в „Денят започва с Георги Любенов“. Причината, според Габриела Наплатанова от СЕМ, е негова реплика за „малките момиченца“, спомената на заседанието, без да се уточняват детайли. За тази реплика регулаторът е получил няколко сигнала от зрители, казаха от СЕМ.

Предвиждам сериозни промени, преразглеждане на тази рубрика, в която – и друг път е ставало дума – има недостоен език. Сутрин рано явно професорът не внимава с езика. Ще бъде преразгледана, ако изобщо остане“, заяви Кошлуков.

Докладът на Кошлуков беше приет с три гласа „за“ и двама въздържали се. Всички членове на регулатора одобриха по-голямата част от работата на БНТ – специалното отразяване на годишнината от началото на руската инвазия в Украйна, новото младежко предаване, студиата за световното първенство по футбол, започналото филмопроизводство.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90