Кошлуков нареди Сидеров да не бъде канен в БНТ

Жандармерия влезе от студиото на предаването „Референдум“, за да изведе лидера на „Атака“ (видео)

„Това беше първото и последно участие на г-н Сидеров в тази кампания в ефира на БНТ“, заяви директорът на БНТ Емил Кошлуков ден по-късно в сутрешния блок на телевизията. Снимка: Стопкадър от „Референдум“ - Кошлуков нареди Сидеров да не бъде канен в БНТ

„Това беше първото и последно участие на г-н Сидеров в тази кампания в ефира на БНТ“, заяви директорът на БНТ Емил Кошлуков ден по-късно в сутрешния блок на телевизията. Снимка: Стопкадър от „Референдум“

Жандармерия влезе в студиото на „Референдум“, за да изведе Волен Сидеров, видяха зрителите на БНТ1 на 1 октомври. Предаването, посветено на предстоящите местни избори, в които лидерът на „Атака“ е кандидат за кмет на София, бе прекъснато, след като от екрана се чуха недопустими реплики на политика, а някои от останалите гости решиха да напуснат студиото.

„Това беше първото и последно участие на г-н Сидеров в тази кампания в ефира на БНТ“, заяви директорът на обществената медия Емил Кошлуков ден по-късно в сутрешния блок на телевизията.

В сутрешното предаване бяха още водещата на „Референдум“ Добрина Чешмеджиева и редакторката Татяна Тасева.

„Докато не получим официално извинение от г-н Сидеров, което ще разгледаме, аз моля най-учтиво колегите да не канят г-н Сидеров. Всъщност, не моля, а разпореждам, за да се знае чия е отговорността за това решение. Докато съм генерален директор на БНТ, няма да търпим подобно отношение и поведение в ефира“, каза още Кошлуков.

По думите му, той бил готов да плати глоба, отколкото отново да допусне подобно поведение – и поднесе извиненията си на политическите партии, участвали в злополучния дебат, както и на зрителите на националната телевизия.

Да припомним, че Емил Кошлуков се яви на предишния конкурс за директор на обществената телевизия с документ за управленски опит от телевизията на партия „Атака“, „Алфа“. След това той бе назначен за програмен директор на БНТ1, там междувременно натрупа управленски опит, с който се кандидатира на следващия конкурс за генерален директор на държавната телевизия. В биографията му, разпространена от пиара на БНТ, след като спечели конкурса, опитът в „Алфа“ бе пропуснат.

След случая със Сидеров на 1 октомври в „Референдум“, БНТ излезе с официално изявление, в което заклеймява държанието на политика и заявява намерение да предложи на ЦИК и СЕМ „да изключат от споразумението ПП „Атака“ и тя да няма безплатни и платени участия в БНТ“.

Пълното изявление на БНТ по случая:

„Ръководството на БНТ заклеймява грубото незачитане на подписаното между ЦИК, БНТ и политическите партии споразумение от лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

Държанието му в предаването „Референдум“ от 01.10.2019г. беше възмутително и накърни достойнството на водещата на предаването Добрина Чешмеджиева и на всички работещи в БНТ.

Ръководството на БНТ декларира, че застава зад Добрина Чешмеджиева и зад нейните действия по време на предаването.

Ние смятаме, че поведението, което демонстрира г-н Сидеров, беше низко, това беше демонстрация на безнаказаност и липса на уважение към БНТ, каквато депутатският имунитет не му дава.

Недопустимо е използването на ефира на обществената телевизия и употребата на език на омразата, на думи, които очернят политически опоненти.

Никога в 10-годишната история на предаването „Референдум“ не е имало такова шокиращо поведение на участник.

Припомняме, че участието в предаването „Референдум“ на 01.10.2019 г. на господин Сидеров е в качеството му на председател на ПП „Атака“ и ръководител на предизборния щаб.

Заради това отношение БНТ ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат от споразумението ПП „Атака“ и тя да няма безплатни и платени участия в БНТ.

Надяваме се също и политиците в НС да се дистанцират от поведението на Волен Сидеров.“