Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кошлуков няма да подаде оставка

„Вяра и общество” вече няма да се меси в църковната и държавната политика, съобщи генералният директор на БНТ

„БНТ трябва да дава път на кадърните, на професионалистите, на младите и никой не е абониран до живот за своята служба“, казва Емил Кошлуков пред „24 часа“. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Кошлуков няма да подаде оставка

„БНТ трябва да дава път на кадърните, на професионалистите, на младите и никой не е абониран до живот за своята служба“, казва Емил Кошлуков пред „24 часа“. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

БНТ вече ще екранизира изрично български класици, ще прави вечерно шоу и се обмисля дали да не размести часовете на новините, става ясно от интервю на генералния директор на БНТ пред „24 часа”. Обширното изявление на Кошлуков излиза точно в деня, когато е предвиден протест пред сградата на БНТ с искане за оставката на Кошлуков – 16 юли. Два дни по-рано десетки творци и журналисти, някои от които бивши кадри на БНТ, поискаха оставката му в отворено писмо, в което го наричат „директор със съмнителна професионална квалификация, ръководен от лични подбуди”.

Вижте още: ЖУРНАЛИСТИ ОТСТРАНЕНИ ОТ БНТ, И ТВОРЦИ ИСКАТ ОСТАВКАТА НА КОШЛУКОВ

На въпрос на „24 часа” ще подаде ли оставка, поискана и в самия ефир от политика Христо Иванов, Кошлуков отвръща, че „никога големите политически сили не са си позволявали да кадруват тук и да се опитват да я командват (БНТ – бел. ред.)“. Единственият, който го направил, бил Христо Иванов. Генералният директор коментира поименно хората, подписали писмото с искане на оставката му:

„Например „Бизнес.бг“ с Илина Бисерова сега е с много по-добри резултати, отколкото при Марио Гаврилов – един от подписалите отвореното писмо. Студия „Екран“, откъдето освободихме Боряна Пунчева, пуска новата сесия за филмово тв производство. Нещо, което беше невъзможно при нея поради несправяне с работата. Целият екип на „Нощни птици“, които са освободени, са недоволни, но предаването не изпълняваше своите функции и имаше изключително лоши резултати. Виждаме и Захари Карабашлиев, който се е подписал, а това е един от най-честите гости в телевизията. Имаме много оплаквания от другите издателства, че „Сиела“ е представена несъразмерно при нас. Дори ни обвиняват, че работим за едно предаване и получаваме куп пари“.

Визията на Кошлуков за бъдещето на БНТ включва ново вечерно развлекателно шоу с водещ Димитър Павлов, нова телевизионна игра със собствен лиценз и нови часове на информационните емисии. Кошлуков планира да превърне националната телевизия в „балкански информационен пул”, като включва репортажи от съседни държави.

„Липсва ни външнополитическо предаване. И това подготвяме от септември. Ние трябва да сме свързани първо с Балканите и съседите, после с Европа и света. Нашите зрители не знаят как се казва нито кметът на Букурещ, нито на Охрид, нито на Солун, нито на Одрин. А това са български градове всяка събота и неделя, стотици хиляди българи са там. Жени Атанасова ще е водеща на предаването.”

БНТ ще прави екранизации на български класически произведения – и Кошлуков не споменава съвременни автори. От бюджета на телевизията за филмопроизводство ще се финансират сериали по Йордан Йовков, Алеко Константинов, Йордан Радичков, Димитър Димов. Директорът се представи като представител на „по-старата школа“ и бил убеден, че „ако не познаваш Йовков, няма смисъл да четеш Фредерик Бегбеде“, нямало смисъл да се четат модерни любовни романи, „ако не си чул за „Шибил“.

Генералният директор на БНТ обещава да се продуцират още религиозни предавания, освен „Домът на вярата” и „Вяра и общество”, като според него те ще бъдат насочени изключително към православието. Предаването на Горан Благоев няма да бъде свалено от екран, но не е сигурно, че досегашният му водещ ще остане, за пореден път намеква Кошлуков. Той е категоричен, че в новия си вид „Вяра и общество” „няма да се меси в църковната и държавната политика”.

Генералният директор на БНТ предвижда разместване на новинарските емисии, за да се „следва ритъмът на аудиторията”. Според него в София и в провинцията хората гледат новини по различно време, а хората извън столицата „приключват деня си по-рано”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg