Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кошлуков подхвана културата

Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков дал срок на предаването „Денят започва с култура“ да удвои рейтинга си - или ще го направи „по-лайфстайл“. Снимка: БГНЕС - Кошлуков подхвана културата

Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков дал срок на предаването „Денят започва с култура“ да удвои рейтинга си - или ще го направи „по-лайфстайл“. Снимка: БГНЕС

Новият програмен директор на БНТ Емил Кошлуков, който води и собствено предаване в националната телевизия, е много недоволен от предаването „Денят започва с култура“. Това е единственото всекидневно предаване за култура в целия български ефир, което е утвърдено и има своя ревностна публика.

Кошлуков е дал срок две седмици на екипа да удвои рейтинга на предаването, в противен случай били предупредени, че ще бъдат сменени с хора, които „могат и знаят как да се направи“ исканото от Кошлуков. А изискването му било следното: екипът да представи план за драстична промяна на струкурата и тематиката на предаването, като се спрат дискусионните форми и се придаде „по-лайфстайл звучене“, а за културата да се говори на „популярен език“.

Екипът остро е реагирал срещу това посегателство. Журналистите подготвили писмо, с което да декларират отказ да се срещнат с Кошлуков. Наложило се генералният директор на БНТ вчера да се срещне с екипа, а разговорът продължил близо два часа.

Основна тема на разговора била арогантното поведение и директните опити за намеса от страна на Кошлуков, свързани с гостуването на Емил Джасим в предаването същия ден (Джасим е популярен критик на овладяната държава и активист на партия „Да, България“ – бел. авт.). Кошлуков дал ясно да се разбере, че присъствието на Джасим в студиото се разглежда като политическа демонстрация, а не като гостуване на преподавател по история по темата за изучаване на комунизма в средното образование.

На „Сан Стефано“ коментират, че вероятна причина за натиска, на който е подложен екипът, е фактът, че предаването продължи да прави теми за свободата на словото, за проблемите с национализма и патриотарството, а предната седмица направи 20-минутен дискусионен панел „Бялата книга за свободата на словото“.

„Ако искат да се харесат на Кошлуков, трябва да канят Цветелина Янева*“, подхвърляли колегите им от други редакции.

„Мисля, че след разговора ни колегите вече са спокойни – коментира пред Клуб Z генералният директор Константин Каменаров. – Никой няма намерение да сваля предаването или да гони екипа. Предаването е специфично и не може да се очаква да гони рейтинг или да няма известна елитарност в изказа. Това, което аз им препоръчах, е да се мисли как да стане по-разчупено, да не е само говорене.

Нямам нищо против „скандални“ теми, стига да са направени така, че да отговарят на журналистическите стандарти – да се спазва баланс. Няма забранени гости.

Това предаване е безценно, то има своята публика, и то значима – публика, която създава обществено мнение. И мисля, че само тази телевизия може да си позволи такова предаване.“


* Бел. ред – пояснение за редовни зрители на „Денят започва с култура“: Цветелина Янева е видна попфолк певица, чийто рязък личен и творчески възход мнозина са склонни да си обясняват с близките ѝ интимни отношения с депутата „само-издател“ и „не-олигарх“ Делян Пеевски.


Източник: Клуб Z

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90