Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Кошлуков спечели конкурса за директор на БНТ

Емил Кошлуков, новият генерален директор на обществената телевизия. Снимка: БНТ - Кошлуков спечели конкурса за директор на БНТ

Емил Кошлуков, новият генерален директор на обществената телевизия. Снимка: БНТ

Емил Кошлуков е новият генерален директор на БНТ, избран след заседание днес, 5 юли, от Съвета за електронни медии. Кандидатурата му бе подкрепена от гласовете на София Владимирова (председател на СЕМ, номинирана от ГЕРБ), Бетина Жотева (от квотата на президента Росен Плевнелиев) и Розита Еленова (БДЦ). Останалите двама от Съвета – Иво Атанасов (БСП) и Ивелина Димитрова (от квотата на президента Румен Радев) – подкрепиха кандидатурата на Сашо Йовков. Претенденти за поста бяха още Никола Тодоров, Явор Симов, Сашо Диков и Стоил Рошкев.

Кошлуков ще встъпи в длъжност след подписване на договор за управление на обществената медия.

БНТ съобщава новината, придружена с биографична справка за новия директор, в която се посочва и присъдата му „за антидържавна пропаганда на 6 години лишаване от свобода“, получена по време на военната му служба.

„През 1989 г. излиза от затвора и започва отново активна дейност срещу комунистическия режим – се казва в приложената биография. – Става председател на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД). Учредител е на Съюза на демократичните сили (СДС) – първата политическа сила, опозиция на Българската комунистическа партия.

Америка за България

През 1991 г. Емил Кошлуков печели стипендия от фондация „Отворено общество“, след което завършва висшето си образование в Калифорнийския университет (Санта Барбара), специалност „Политически науки“.

В края на 90-те години на миналия век Кошлуков създава една от първите неправителствени организации, печелеща проекти с наши и чужди донори в сферата на гражданския контрол и мониторинга върху изпълнителната и законодателната власт.

През 2001 г. Емил Кошлуков ръководи предизборния щаб на Негово Величество Симеон Втори, който през лятото на същата година е избран за министър-председател на Р България.“

Като опит в областта на медиите се посочва работата му като водещ и продуцент на предаването „Таралеж“ в телевизия „Евроком“ (2005 – 2009), участието му в създаването и управлението на продуцентската компания „Ноу Фрейм Медиа“ (2010 – 2014), воденото от него предаване  „Факторът“ („Уикенд с…) по ТВ7 (2010 – 2014), работата му като водещ в Канал 3 (2015 – 2017), като „консултант по различни медийни проекти“ (тв „Алфа“ не се посочва, за разлика от предишния конкурс за директор на БНТ), директорския му пост на „Програма БНТ 1“ (от декември 2017 г.), воденото от него предаване „Още от деня“ (от януари 2018-а) в обществената телевизия и заеманата длъжност и.д. генерален директор на БНТ от април 2019 г. (Константин Каменаров се принуди да напусне заради присъда за шофиране след употреба на алкохол) В биографията му се отбелязва и че е носител на голямата награда от конкурса за телевизионна журналистика „Св. Влас“.

Вижте още: СРЕДЕН ПРЪСТ ЗА БНТ