Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кошмарът на асиметрията в Колумбия

Студенти на протест срещу „отвратителна“ скулптура на Хенри Мур в университет

Хенри Мур, „Полулегнала фигура“ - Кошмарът на асиметрията в Колумбия

Хенри Мур, „Полулегнала фигура“

Протести отново разтърсват Колумбийския университет. Студентите надигат глави и глас в решителен праведен сблъсък с най-коварния враг на днешния политически пейзаж. Имаме предвид, разбира се, абстрактното изкуство.

По-конкретно, група гласовити студенти грабват оръжията (в социалните мрежи) срещу планираната инсталация на творба от британския скулптор Хенри Мур – „Полулегнала фигура“. Трудно е да се сетим за по-пасторален и по-малко обиден скулптор от Мур, но очевидно не всеки може да преглътне това, което се предлага като модерно изкуство.

Според „Кълъмбия дейли спектейтър“ повече от хиляда студенти са подписали петиция, заклеймяваща „отвратителната скулптура“. В петицията се твърди, че „скулптурата пред библиотеката „Бътлър“ ще наруши иначе свежия, геометричен и симетричен пейзаж“

Вечерта в петък на мястото, където е планирано да се разположи „Полегналата фигура“, ще се състои поседнала стачка. Около 200 души са се записали във фейсбук събитието на протеста срещу „грозната, гротескна статуя“. Крис Болтън, един от създателите на събитието, умолява състудентите си:

„МОЛЯ ВИ! МОЛЯ ВИ! МОЛЯ ВИ! Подпишете тази петиция, за да опазим нашата морава от огромен метален боклук“.

Предстои да видим дали студентският протест срещу модерното изкуство ще успее, или ще се провали. Впрочем предишният голям протест в прочутото учебно заведение – отново с гневни речи, петиции и дори окупиране на университета – беше през 1968 г. Но тогава студенти протестираха срещу войната във Виетнам…

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg