Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кошмарът на Мишел Уелбек – ислямски президент начело на Франция

Последната корица на Шарли Ебдо преди атентата - посветена на романа Подчинение

Мишел Уелбек твърди, че не презира мюсюлманите, а тяхната религия. По думите му християнството и юдаизмът също са базирани върху „текстове на омразата”. - Кошмарът на Мишел Уелбек – ислямски президент начело на Франция

Мишел Уелбек твърди, че не презира мюсюлманите, а тяхната религия. По думите му християнството и юдаизмът също са базирани върху „текстове на омразата”.

Мишел Уелбек – най-известният по света и най-талантливият от всички съвременни френски писатели, често е обвиняван в расизъм и ксенофобия. Авторът провокира протести, след като най-новият му роман „Подчинение” разказа „историята“ на Франция, управлявана от ислямски президент. Последната корица на сатиричното списание „Шарли Ебдо“ преди атентата е посветена на тази книга.

Дори заглавието на книгата е окачествявано като провокативно – на арабски думата „ислям” означава подчинение на волята на Аллах, пише „Гардиън“.

През 2022 година с помощта на социалистите и центристите кандидатът на въображаемата Мюсюлманска братска партия Мохамед Бен Абс побеждава крайно десните националисти и завзема властта в Елисейския дворец. Държавата изпада в смут.
Това е основната част от сюжета на шестия роман на Уелбек, който от вчера е на пазара във Франция.

Разказвачът на историята в романа, описан като типичния за Уелбек антигерой, е 44-годишен преподавател по литература, който от време на време проституира и е привличан сексуално от наполовина по-млади от него жени.

”Подчинение” внушава, че въпреки рекордно ниската непопулярност сред народа на френския президент Франсоа Оланд, той ще се задържи на поста си до 2022-а, но ще бъде елиминиран още на първия тур от кандидата на крайно десните националисти и от Бен Абс, който представлява измислената Мюсюлманска братска партия. С помощта на левите, центристите и дясноцентристката партия Съюз за народно движение, водена от бившия президент Никола Саркози, Абс печели изборите.

Известно френско списание твърди, че сюжетът “напълно прекатурва обществото”.

56-годишният Уелбек, чието истинско име е Мишел Томас, предизвика вълнение и с романа си „Елементарните частици”, който внушаваше, че някогашните хипита от студентското движение през май 1968 година са се превърнали в „серийните убийци на 90-те”.

През 2001 година в интервю той заяви, че ислямът е „най-тъпата религия”.

“Това, че някой вярва, че има само един-единствен бог, е поведение на кретен, – казва Уелбек. – Не мога да намеря по-подходяща дума. И най-глупавата религия, нека си го кажем, е ислямът. Библията поне е красива, защото евреите имат огромен литературен талант и заради това може да им простим някои неща.”

След това интервю четири мюсюлмански организации предприеха правни мерки срещу него, твърдейки, че „е обидил група хора заради религиозните им вярвания” и че неговото изказване е „съучастие в подбуда на религиозна омраза”.

В своя защита Уелбек каза пред съда, че не презира мюсюлманите, а тяхната религия, добавяйки, че християнството и юдаизмът също са базирани върху „текстове на омразата”. Съдът прекрати делото срещу него.

Преди три години в друг разговор пред медиите той заяви, че „винаги е бил на страната на евреите”. Уелбек поясни, че жлъчта му е насочена не само към исляма, но и към всички монотеистични религии.

През август пък пред френските журналисти писателят заяви, че намира „образа на Христос за много неприятен.”

”Подчинение” е първият роман на Уелбек след 2010-а, когато издаде „Картата и територията”, в която главният герой беше самият той, определил сам себе си за „знаменития писател Мишел Уелбек”. Романът спечели „Гонкур” – най-важната литературна награда на Франция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg