СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Космическа станция на Китай ще се разбие на Земята

8,5-тонният „Райски палат“ пада – но не се знае кога, нито къде

От месеци „Тянгон-1“ е безконтролна. - Космическа станция на Китай ще се разбие на Земята

От месеци „Тянгон-1“ е безконтролна.

8,5-тонна китайска космическа станция е ускорила безконтролното си спускане към Земята и се очаква да се разбие на повърхността на планетата ни до няколко месеца, съобщава „Гардиън“. „Тянгон-1“ или „Райски палат“ бе изстреляна през 2011 г. и се описваше като „мощен политически символ“ на Китай, част от амбициозен научен опит да се превърне страната в космическа суперсила.

„Райски палат“ е използвана и за мисии с пилот, и за такива без. Станцията бе посетена през 2012 г. от първата китайка космонавт, Лю Ян.

Но през 2016-а, след месеци слухове, китайските власти потвърдиха, че са изгубили контрола над апарата и той ще се разбие на Земята през 2017 или 2018 г. Китайската космическа агенция предупреди ООН, че очаква падането между октомври 2017-а и април 2018 г.

Оттогава орбитата на „Тянгон-1“ постоянно се свива. През последните седмици станцията все повече се приближава до атмосферата. Според Джонатан Макдауъл, астрофизик от Харвардския университет, срещата между апарата и повърхността на Земята може да се очаква в края на настоящата година или началото на следващата.

Въпреки че по-голямата част от станцията се очаква да изгори в атмосферата, възможно е някои части – при това с тегло до 100 килограма – да стигнат и до земята. Все пак, шансовете някой да пострада от падащи отломки се смятат за малко вероятни. Сериозен проблем е, че няма никакъв начин да се прогнозира точно кога и къде ще стане сблъсъкът. Учените ще разберат това в последния момент – около 6-7 часа преди падането.

До момента са документирани множество случаи на космически апарати, излезли от контрол и „върнали“ се на Земята. Никой от тях обаче не е довел до наранявания на хора. През 1991 г. 20-тонната съветска станция „Салют 7“ се разби на Земята, като отломки падаха над аржентинския град Капитан Бермудес. По подобен начин гигантската 77-тонна „Скайлаб“ на НАСА падна край Пърт в Западна Австралия през 1979 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg