Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Космическата надпревара между милиардерите и всички останали

Преситени богаташи хвърлят за разходка в Космоса крупни суми, които биха могли да се похарчат за смислени каузи, коментира Ен Би Си

Ричард Брансън записва съобщение за човечеството от борда на ракетата, с която достигна ръба на Космоса. Снимка: Virgin Galactic - Космическата надпревара между милиардерите и всички останали

Ричард Брансън записва съобщение за човечеството от борда на ракетата, с която достигна ръба на Космоса. Снимка: Virgin Galactic

В миналото космическата надпревара се водеше между първите сили в света, днес е между милиардерите и всички останали, пише в обширна публикация Ен Би Си. През юни Джеф Безос обяви, че смята да напусне позицията си на изпълнителен директор в „Амазон“, а с това и планетата Земя.

Безос ще изпълни детската си мечта и ще полети в Космоса на борда на собствената си ракета „New Shepard“ на 20 юли. Превозното средство е на собствената му аерокосмическа компания „Blue Origin“ и няма да отбележи първия път, в който милиардер финансира излитането си извън орбитата на Земата.

Начинанието на Безос се превърна в повик за други милиардери по света и скоро след новината, че най-богатият мъж на света ще лети в Космоса, с подобна идеята излезе и предприемачът Ричард Брансън. Брансън отиде дори по-далеч и обяви, че излита дни преди Безос на ракетата си „Юнити“. На 11 юли той официално стана милиардерът, който спечели космическата надпревара и с това даде началото на напълно ново перо в туристическия бранш – космически туризъм. Но докато богаташите се състезават кой ще стигне най-далеч от Земята, цялото човечество губи – няколко мига в Космоса струват солидна сума, която можеше да подпомогне важна кауза, посочва Ен Би Си.

През юни тази година стана ясно, че милиардерите на САЩ плащат твърде малко данъци, или въобще не плащат – за 2007 г. Безос е внесъл нула цента в държавната хазна, а през 2011 г. е получил данъчни облекчения. Средният американец дължи данък общ доход 14 на сто, най-високата ставка е 37%, отбелязва разследващата платформа ProPublica, цитирана от „Дойче Веле“.

Данъците върху новопридобитото имущество, които най-богатите са платили в периода 2014-2018 година, са в размер на 13,6 млрд. или около 3,4%. Някои от милиардерите, например Джеф Безос и Уорън Бъфет, са внесли дори по-малко, става ясно от проучването. За това време Безос е платил около 1%. В същия период 25-те най-богати американци са забогатели с общо 401 млрд. долара.

След развода си с Маккензи Скот, Безос е обект на критики повече от всякога – докато бившата му съпруга дарява милиони за стотици каузи, най-богатият човек на света не е подписал т. нар. „Giving Pledge“, инициатива на Бъфет и Бил Гейтс богатите хора да връщат част от приходите в обществото под формата на благотворителност.

„За всеки, който се е наситил на всичко, което може да се види на Земята и може да си позволи да я остави зад гърба си, космическият туризъм най-сетне е тук – пише Чандра Стийл от Ен Би Си. – Срещу астрономическа сума скоро всеки ще може да се качи на суборбитален космически круиз на „Blue Origin“ или „Virgin Galactic“.“

В бизнес, който току-що се е родил, вече се предлагат и екстри – „Спейс Екс“ на Илон Мъск например рекламира специална стъклена палуба на ракетата си, разкриваща гледка към планетата ни. От офертата може да се възползват туристи, избрали да останат на борда на Международната космическа станция в продължение на осем дни (срещу сумата от 55 млн. долара на човек).

„Без съмнение всяка мисия в Космоса носи познание и опитът и технологиите на частните компании ще бъдат в помощ на обществото – отбелязва Стийл. – Но удоволствието на това кой първи ще излезе в Космоса е поредното разделение, от което не се нуждаем. Държавни долари, събрани от данъци, стоят в основата на НАСА. Държавната хазна изпрати човек на Луната и половин милиард души гледаха събитието по телевизорите си. Астронавтите не отидоха там вместо цялата планета, те бяха първопроходници от името на всички други хора.“

Журналистката, специализирала в темите от сферата на културата и новите технологии, е потърсила за разговор няколко професионалисти, чието пътуване до Космоса не е било приумица на скучаещи милиардери. Повтаряща се тема в разговора им е връзката с човечеството, която всеки един от тях изпитва извън орбита и осъзнаването, че са отговорни за една по-добра планета, когато се върнат. Астронавтите Пеги Уилсън, първата жена, управлявала Международната космическа станция; Мей Джемисън, първата афроамериканка в Космоса; Майк Масимино, първият човек, поръчал пица в Космоса и Леланд Мелвин, инженер от НАСА, са обединени от едно нещо, колкото и различни да са житейските им истории – всички те са преживели онзи божествен момент, променил животите им завинаги. Веднъж завърнали се от Космоса, и четиримата се отдават на каузи, свързани с образованието.

„Изглежда нереално, че милиардерите, които пътуват до Космоса, ще се ангажират по значим начин с останалата част от населението след завръщането си, частично защото са толкова далеч от останалите хора. Всъщност, привилегиите им толкова са ги отдалечили от земляните, че те не ги искат обратно на планетата“, пише журналистката.

Чандра Стийл прави препратка към популярната петиция „Не позволявайте на Джеф Безос да се върне на Земята“, която към днешна дата има над 150 хил. поддръжници.

„Онези, които са достатъчно богати, за да си построят ракета, също могат да мечтаят за звездите като обикновените хора, но е притеснително да гледаме демонстрацията им, че могат да напуснат планетата, особено в такива тревожни времена“, обобщава Стийл.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90