Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Космически апарат на НАСА „докосна“ Слънцето

Сондата „Паркър“ е взела проба от слънчевата корона, където е „по-прашно“ от очакваното

Изследването на сондата „Паркър“ ще помогне да разберем повече за слънчевите изригвания, които се отразяват на живота на Земята. Визуализация: НАСА - Космически апарат на НАСА „докосна“ Слънцето

Изследването на сондата „Паркър“ ще помогне да разберем повече за слънчевите изригвания, които се отразяват на живота на Земята. Визуализация: НАСА

Космическа сонда на НАСА успешно „докосна“ Слънцето и взе проби от слънчевата корона, съобщиха от агенцията. Това е първият път, в който човешко творение преминава през външната атмосфера на звездата. Историческото постижение всъщност се е случило през април, уточняват учените, но са били нужни месеци информацията от сондата да стигне до Земята и данните да бъдат потвърдени, пише „Гардиън“.

Слънцето няма твърда повърхност и короната му засега е единственото място, откъдето може да се разбере повече за тази наситена на магнитни сили външна атмосфера. Очаква се, че изследването ѝ ще даде на учените повече информация за слънчевите изригвания, които се отразяват на живота на нашата планета.

Сондата „Паркър“ тръгва на космическото си пътуване през 2018 г. и засега има потвърждение, че е преминала бариерата на слънчевата корона три пъти, всеки един от тях безпроблемно. Апаратът е бил едва на 13 млн. км от центъра на звездата, когато за пръв път пресича в непознатата територия. Първият път е бил и най-драматичен, споделя Джъстин Каспър от Мичиганския университет:

„Първият път сондата прекара пет часа в слънчевата корона. Сега може би ще си кажете „какво са пет часа, не е толкова много“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Но „Паркър“ се движи много бързо – със 100 километра в секунда – и за този период успява да покрие огромно разстояние.

Първоначалните данни показват, че атмосферата на Слънцето е по-прашна от очакваното, казват от НАСА. Следващите гмурвания в слънчевата корона ще помогнат за изследването на слънчевия вятър и как ускорява скоростта си в Космоса. Геомагнитните бури, чието влияние понякога се усеща и на Земята, са пряко свързани тъкмо със слънчевия вятър.

Междувременно сондата продължава да обикаля Слънцето и първоначалните данни сочат, че е успяла още веднъж да навлезе в слънчевата атмосфера. Преди месец сондата за десети път се е приближила до атмосферата, но е твърде рано да се каже дали опитът е бил успешен. „Паркър“ ще завърши мисията си през 2025 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах