Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Земята вече си има втора Луна (видео)

Втори мини спътник обикаля около нашата планета, твърди НАСА. Астероидът 2016 НО3

Астероидът обикаля около Слънцето за 365, 93 денонощия, което е съвсем малко по-продължително от Земята, чиято година е 365, 24 денонощия. - Земята вече си има втора Луна (видео)

Астероидът обикаля около Слънцето за 365, 93 денонощия, което е съвсем малко по-продължително от Земята, чиято година е 365, 24 денонощия.

Колко ли самотно би било от цяла вечност да прекарваш цялото си време сам в обиколки около Земята? Със сигурност доста – но такава е реалността за Луната. От НАСА обаче съобщават, че е възможно планетата ни да има и втори, мини спътник.

Вярно, той е страшно мъничък и циркулира около Земята изключително нерегулярно. И все пак – две е по-добре от едно. Космическата агенция съобщава, че втората „луна“ всъщност е астероид 2016 НО3, който е въвлечен „в малък танц“ със Земята – и това продължава от около едно столетие. Орбитата на небесното тяло е силно елипсовина, а разстоянието му от истинския спътник варира в огромни граници – от 38 до 100 пъти повече спрямо това между Луната и Земята.

Астероидът обикаля около Слънцето за 365, 93 денонощия, което е съвсем малко по-продължително от Земята, чиято година е 365, 24 денонощия.

Заради наклонената си орбита, понякога 2016 НО3 е много по-близо до Слънцето и заради това се движи по-бързо от нашата планета. В други случаи обаче е по-далеч и съответно скоростта намалява. Никога не е по-близо от 14 милиона километра до Земята или 40 млн. км по-далеч.

Астероидът е с размери 36,5 метра височина на 91 метра ширина и според астрономите ще продължи „танца“ си със Земята още много векове.

За първи път той е бил забелязан на 27 април чрез телескопа в Халекала, Хавай.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС