Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кости на петима покойници открити в Амфиполис

Сред погребаните има дете и жена на над 60 години

Четирима от покойниците са били погребани, петият - кремиран.  - Кости на петима покойници открити в Амфиполис

Четирима от покойниците са били погребани, петият - кремиран.

Останки от петима покойници са открили археолозите в античната гробница в Амфиполис в Северна Гърция. Разкопките в древното погребално съоръжение се превърнаха в сензация през миналото лято, когато учените оповестиха датировката от времето на Александър Велики.

Учените са намерили 550 кости, 157 от тях принадлежат на пет тела. Останалите са на животни, между които и един кон. Изследването на костната тъкан установило, че сред погребаните има възрастна жена на над 60 години, други двама са били мъже на възраст 35-45, има и кости на дете. Четиримата са били погребани, а петият е бил кремиран, гласи информация, разпространена от гръцкото Министерство на културата. Костните проби ще бъдат сравнени с останки от около 300 скелета от други гробници, свързани с времето на Александър.

В гробницата с големина 500 квадратни метра археолозите откриха пищна украса от мозайки, скулптури на сфинксове и кариатиди и монети с лика на Александър Велики. От разположението на находките специалистите заключават, че гробницата е била ограбена още в древността.

Сфинксовете на входа на гробницата в Амфиполис.

Сфинксовете на входа на гробницата в Амфиполис.

Александър Македонски умира внезапно на 34-годишна възраст през 323 г. пр. Хр. Смъртта му настъпва след неколкодневна треска, заради което възниква предположението, че е бил отровен. Няколко месеца по-късно саркофагът с тялото му потегля от Вавилон към семейната гробница в Македония. По пътя траурният кортеж е пресрещнат от Птолемей Лаг, контролиращ Египет, който го пренася в Мемфис, а след това в Александрия. Смята се, че е погребан в Александрия, но днес гробът му не е известен.

Археолозите се въздържат от коментари за самоличността на покойниците. Те отхвърлят версията, че в гробницата в Амфиполис е бил погребан Александър Велики. Не са потвърдени и предположенията, че под гигантската могила са били положени тленните останки на майка му Олимпия или на на жена му Роксана.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg