Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Костюмите от „Дамски гамбит” и „Короната” във виртуална изложба

Може да се разгледа онлайн всеки детайл от тоалетите на централните женски образи в двата сериала

Вляво: рокля от „Дамски гамбит“, носена от Аня Тейлър-Джой, вдясно е роклята на принцеса Даяна от обиколката ѝ в Австралия от четвъртия сезон на „Короната“ - Костюмите от „Дамски гамбит” и „Короната” във виртуална изложба

Вляво: рокля от „Дамски гамбит“, носена от Аня Тейлър-Джой, вдясно е роклята на принцеса Даяна от обиколката ѝ в Австралия от четвъртия сезон на „Короната“

Виртуална изложба, наречена „Дама и корона”, предлага Бруклинският музей в сътрудничество с „Нетфликс”. В експозицията могат да бъдат разгледани всички модели на дрехи, използвани в сериалите „Короната” и „Дамски гамбит”. Тоалетите са представени в детайли, включена е информация за дизайнерите, кратки клипове от филмите, както и скици от създаването им.

Костюмите, създадени от Габриела Биндер за сериала „Дамски гамбит“, са визуални маркери по пътя на развитието на главната героиня – Бет Хармън, фикционална шампионка по шахмат от 60-те години на миналия век. Те показват нейното израстване от интровертно сираче от църковен приют до световноизвестна шахматистка-вундеркинд, която разрушава стереотипите за шахмата като мъжки спорт. Блестящо изиграна от Ан Тейлър-Джой, Бет Хармън често се появява в костюми с черно-бели орнаменти, намекващи за нейната отдаденост на шаха.

В сериала се придава огромно значение на оттенъците и дизайна на костюмите. В самото начало Бет се появява в светлозелена ленена рокля с избродирано от майка ѝ име. В една от последните сцени от сериала Бет е в рокля със същия цвят, но от скъпа вълна от алпака. Роклята, която Бет си купува от Париж преди големия шампионат пък е вдъхновена от стила и дизайна на Пиер Карден и е важен индикатор за атмосферата в епохата на 60-те години на ХХ век, с която е наситен сериалът. Във финалната сцена Бет крачи по улиците на Москва в бял костюм като бялата царица – най-силната фигура в шаха.

Интересен факт е, че консултантът на филма Гари Каспаров е давал съвети на екипа за облеклото на съветските шахматисти и техния антураж.

Костюмите в изложбата са придружени от експонати от постоянната колекция на Бруклинския музей, подбрани от главния куратор на отдела за мода в музея Матю Йокобоуси. Представени са древноегипетски шахматни фигури, художествена фотография и други.

Другата част на изложбата е посветена на сериала „Короната”, който вече спечели три награди „Еми” в категорията „Исторически костюм към сериал”. Създател на облеклата е художничката Ейми Робъртс. В четвърти сезон тя е създала дрехите, които носят Оливия Колман като Елизабет ІІ, Ема Корин като Даяна и Джилиан Андерсън като Маргарет Тачър.

„Двата сериала са обединени от кралската тема. В „Дамски гамбит” шахматните фигури са символ на кралството, а „Короната” е директно посветен на живота на британското кралско семейство, чиито членове изпълняват сложни ходове и гамбити”, обобщава кураторът на изложбата Матю Йокобоуси.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg