Костюмите от „Дамски гамбит” и „Короната” във виртуална изложба

Може да се разгледа онлайн всеки детайл от тоалетите на централните женски образи в двата сериала

Вляво: рокля от „Дамски гамбит“, носена от Аня Тейлър-Джой, вдясно е роклята на принцеса Даяна от обиколката ѝ в Австралия от четвъртия сезон на „Короната“ - Костюмите от „Дамски гамбит” и „Короната” във виртуална изложба

Вляво: рокля от „Дамски гамбит“, носена от Аня Тейлър-Джой, вдясно е роклята на принцеса Даяна от обиколката ѝ в Австралия от четвъртия сезон на „Короната“

Виртуална изложба, наречена „Дама и корона”, предлага Бруклинският музей в сътрудничество с „Нетфликс”. В експозицията могат да бъдат разгледани всички модели на дрехи, използвани в сериалите „Короната” и „Дамски гамбит”. Тоалетите са представени в детайли, включена е информация за дизайнерите, кратки клипове от филмите, както и скици от създаването им.

Костюмите, създадени от Габриела Биндер за сериала „Дамски гамбит“, са визуални маркери по пътя на развитието на главната героиня – Бет Хармън, фикционална шампионка по шахмат от 60-те години на миналия век. Те показват нейното израстване от интровертно сираче от църковен приют до световноизвестна шахматистка-вундеркинд, която разрушава стереотипите за шахмата като мъжки спорт. Блестящо изиграна от Ан Тейлър-Джой, Бет Хармън често се появява в костюми с черно-бели орнаменти, намекващи за нейната отдаденост на шаха.

В сериала се придава огромно значение на оттенъците и дизайна на костюмите. В самото начало Бет се появява в светлозелена ленена рокля с избродирано от майка ѝ име. В една от последните сцени от сериала Бет е в рокля със същия цвят, но от скъпа вълна от алпака. Роклята, която Бет си купува от Париж преди големия шампионат пък е вдъхновена от стила и дизайна на Пиер Карден и е важен индикатор за атмосферата в епохата на 60-те години на ХХ век, с която е наситен сериалът. Във финалната сцена Бет крачи по улиците на Москва в бял костюм като бялата царица – най-силната фигура в шаха.

Интересен факт е, че консултантът на филма Гари Каспаров е давал съвети на екипа за облеклото на съветските шахматисти и техния антураж.

Фантастико

Костюмите в изложбата са придружени от експонати от постоянната колекция на Бруклинския музей, подбрани от главния куратор на отдела за мода в музея Матю Йокобоуси. Представени са древноегипетски шахматни фигури, художествена фотография и други.

Другата част на изложбата е посветена на сериала „Короната”, който вече спечели три награди „Еми” в категорията „Исторически костюм към сериал”. Създател на облеклата е художничката Ейми Робъртс. В четвърти сезон тя е създала дрехите, които носят Оливия Колман като Елизабет ІІ, Ема Корин като Даяна и Джилиан Андерсън като Маргарет Тачър.

„Двата сериала са обединени от кралската тема. В „Дамски гамбит” шахматните фигури са символ на кралството, а „Короната” е директно посветен на живота на британското кралско семейство, чиито членове изпълняват сложни ходове и гамбити”, обобщава кураторът на изложбата Матю Йокобоуси.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах