Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Котки от 2 години опитват да посетят галерия в Япония, без успех

Котешката дискриминация взима нечовешки размери (видео)

Чарът на Кен-чан и рижия му приятел Го-чан не са достатъчни да ги пуснат да разгледат галерията в Ономичи. Снимки: Градска галерия Ономичи - Котки от 2 години опитват да посетят галерия в Япония, без успех

Чарът на Кен-чан и рижия му приятел Го-чан не са достатъчни да ги пуснат да разгледат галерията в Ономичи. Снимки: Градска галерия Ономичи

Две котки прекарват последните две години в опити да бъдат допуснати до градската галерия в град Ономичи, западна Япония, но безуспешно – на вратата всеки път ги посреща охраната, която спира достъпа им до културата.

Черният котарак Кен-чан за пръв път проявява интерес към изкуството през 2016 година, когато в галерията тече изложба на фотографии с котки – но е спрян на входа и не му позволяват да я разгледа. Отказът на охраната да допусне посетителя обаче е забелязан от медиите.

„Предполагам, че Кен-чан е видял някои от снимките през прозорците и тъй като на тях също имаше черни котки, той може би е помислил, че е открил нов приятел – разсъждава пред „Гардиън“ кураторът на галерията Шинджи Умебаяши. – След това непрекъснато се връщаше.“

Кен-чан обаче се връща с подкрепление – рижа котка, кръстена от хората в галерията Го-чан. Кен-чан не е злопаметен и в момента поддържа приятелски отношения с охраната на галерията, макар да го отпращат при всеки опит да я посети. В профила на културната институция в Туитър миналия месец се вижда как Кен-чан търпеливо чака пред автоматичните врати и решава да направи своя пробив точно в момента, в който те започват да се затварят. Тогава охранител се хвърля напред и препречва пътя на косматия посетител.

Снимки и видеа от комуникацията между котарака и човека от охраната впечатлява хиляди потребители в социалните мрежи. Някои от тях апелират галерията да даде шанс на Кен-чан.

Музеят има над 45 хил. последователи в Туитър и наскоро пусна колекция сувенири с изображения на двете котки, превърнали се в талисман на институцията. Кураторът казва, че не успяват да смогнат с производството им, получавали запитвания дали могат да ги изпращат дори извън страната.

Междувременно Кен-чан и рижият му приятел продължават да се появяват пред културното пространство и често се разхождат заедно в градинката отпред. Въпреки своя чар, Кен-чан едва ли някога ще бъде допуснат в галерията – но поне не му се налага да върви дълго до вкъщи, след поредния неуспешен опит да разгледа експозициите – той живее в близкия ресторант.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg