Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Котките обявени за враг № 1 в селце в Нова Зеландия

Обвиняват ги за смъртта на милиони птици, бозайници и влечуги

Софийска котка посреща с равнодушие новината за посестримите си в Нова Зеландия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Котките обявени за враг № 1 в селце в Нова Зеландия

Софийска котка посреща с равнодушие новината за посестримите си в Нова Зеландия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Малкото селце Омауи на южния бряг на Нова Зеландия планира да въведе радикални действия в опит да защити местната фауна: забрана на всички домашни котки. Инициативата е предложена от правителствената служба „Environment Southland“ и задължава собствениците на четирикраки да ги кастрират, регистрират и да им сложат чип, съобщава Би Би Си.

Ако случайно любимецът им почине, на собствениците няма да е разрешено да гледат повече домашна котка. Екстремните мерки били наложителни, тъй като има данни, че котките са отговорни за смъртта на милиони птици, бозайници и влечуги всяка година.

Камерите в Омауи неведнъж са заснемали как котки на свобода ловуват в околността.

„Котката ви може да изживее естествения си живот щастливо, правейки каквото котките правят. Но когато почине, няма да можете да я замените“, разяснява Али Мийд, една от инициаторките на кампанията за абсолютна забрана на котките.

Всеки, който игнорира мерките, ще получи известие, а ако то също не бъде взето под внимание, властите имат правото да отнемат животното. Това обаче е „абсолютно последният вариант“.

Д-р Питър Мара, начело на Центъра по миграционни птици към „Смитсониън“, е автор на редица научни трудове по въпроса. Противно на редовно отправяните към него обвинения, че мрази котките, той твърди, че няма нищо против хората да ги отглеждат в домашни условия.

„Котките са чудесни домашни любимци – те са забележителни домашни любимци! Но не бива да им се позволява да се разхождат навън. Всъщност, това е едно очевидно решение – коментира той пред Би Би Си. – Никога няма да позволим на кучетата да правят това. Крайно време е да се отнасяме към котките по същия начин, по който третираме кучетата.“

Джон Колинс, председател на тръста, който се грижи за запазването на земята край Омауи, обяснява, че котките ловуват в резерватите около селото и застрашават животинските видове в тях. В района отдавна се води дебат вредят ли пухкавите четирикраки на биоразнообразието. Еколози предупреждават, че влиянието на домашни и улични животни застрашава екосистемите, тъй като котките са сред стоте най-лоши видове в Нова Зеландия, които не са възникнали там. 63 са видовете, които дължат защитения си статут на нарастващата популация от котки. Проблемът е особено изострен в райони с крехки екосистеми в Нова Зеландия.

„Звучи екстремно, но ситуацията е излязла извън контрол. Вината за създалата се опасност не е на котките, а на хората“, твърди Мара.

Според него собствениците на котки трябва да възприемат различен начин на мислене спрямо животните си и по възможност да осиновяват, вместо да купуват. Задължително е, смята той, всеки любимец да бъде кастриран и обучен да ловува играчки вкъщи, вместо птици навън, а ако е на открито – да се разхожда с каишка на врата.

Това ще е трудна за постигане задача – само в САЩ регистрираните домашни любимци са около 86 млн. или една на всяко трето домакинство. По данни на организации, около 4 млн. птици и 22 млн. бозайника годишно стават жертва на котки всяка година. В Нова Зеландия броят на котките е дори още по-висок – почти всяко второ домакинство може да се похвали с „роден убиец“ в къщата си.

Проблемни са котките и в Австралия, където се чуват предложения за въвеждането на вечерен час за мустакатите любимци. При тях вдигането на ограничителни огради не е проработило.

Местните хора и медиите в Омауи казват, че са „шокирани“ и се чувстват „измамени“ от предложението да се забранят домашните котки и обещават, че ще предприемат ответни действия.

Вижте още: ВЪВ ВАШИНГТОН ЩЕ БРОЯТ КОТКИТЕ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС