Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Котоошу и неговата нирвана в Джулюница

Очаквайте Калоян Махлянов в интервю пред „Площад Славейков“

Калоян Махлянов си е у дома, в родното село Джулюница. Снимка: Диляна Димитрова - Котоошу и неговата нирвана в Джулюница

Калоян Махлянов си е у дома, в родното село Джулюница. Снимка: Диляна Димитрова

Където и да пътува по света, българинът сънува своята градина с домати – ако някога е имал такава. Едри, сладки, ухаещи в жегата, разчупиш ги и се разтварят като рана… Раната, посипана със солта на носталгията, въртяла Калоян Махлянов преди 13 години, когато оставя на десетки хиляди километри зад себе си живописното лясковско село Джулюница, никога няма да зарасне.

За Котоошу няма нищо по-хубаво от джулюнския домат. Защо все пак Махлянов все още не си е направил малка градина с домати в Токио, ще ни разкрие самият той в интервю пред „Площад Славейков“.

Калоян в момента е в състояние на пълна нирвана, защото си е у дома, в центъра на вселената, край семейната зеленчукова градина, заедно със съпругата си Асако и двете им деца – Кирил и Мария. Около къщата им се носи ароматът на печени чушки, а край тях шета майка му Цеца, която цяла година е мислила над ястията за тъкмо този момент. Преди 11 години в Япония Котоошу става озеки, велик шампион, после и йокозуна, но в родния му дом винаги друг е носил цял живот авторитета, подобен на тези титли. А всички, излезли от дома на Махлянови, са снажни като планина.

Строгата дисциплина е част от ежедневието му от малък – разказва пред „Площад Славейков“ спортистът, – трудът за него винаги е бил най-естественото нещо на света, никога не му е тежал. Затова и правилата в сумото усвоява за кратко – около година и половина след приемането му в школата Садогатаке българинът печели първото си състезание…

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Очаквайте разказа на Калоян Махлянов пред „Площад Славейков“ за първите му години в Япония, за дните на лишения, които крие от родителите си, за огромното щастие, когато получава Купата на императора и стотици хиляди души честват неговия триумф, за огорчението, което изпитва днес от безпътицата в България.

КОТООШУ: БЪЛГАРИН СЪМ – И БЕЗ ДОКУМЕНТ

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах