„Ковънт Гардън“ продава картина на Дейвид Хокни заради ковид-кризата

Решението е част от плана на Кралската опера да покрие загубите си

Портрет на сър Дейвид Уебстър, рисуван от Дейвид Хокни през 1971 г. Репродукция:„Кристис“ - „Ковънт Гардън“ продава картина на Дейвид Хокни заради ковид-кризата

Портрет на сър Дейвид Уебстър, рисуван от Дейвид Хокни през 1971 г. Репродукция:„Кристис“

Кралската опера в Лондон ще предложи на търг картина на големия художник Дейвид Хокни, която се очаква да им донесе 18 млн. паунда. Средствата ще помогнат на институцията да покрие част от загубите си в бюджета, драстично засегнат от Ковид-19, съобщава „Гардиън“. 

Кралската опера е изправена пред най-голямото си предизвикателство след последната война и вероятно в цялата си дългогодишна история, признава Алекс Биърд, главен изпълнителен директор на институцията. Решението да се продаде картината е бецпрецедентен опит да се защити бъдещето на сградата като дом не само за Операта, но и за Кралския балет. Творбата, поръчана на Хокни за „Ковънт Гардън“ през 70-те, ще се появи на аукцион на „Кристис“ през октомври.

„Това беше много трудно решение – коментира Алекс Биърд пред „Обзървър“. – Но трябва да застанем лице в лице със ситуацията, в която се намираме, за да разберем дали ще оцелеем и чак след това може да се върнем към наемането на нови хора.“

Дейвид Хокни, който от 2018 г. държи рекорда за най-скъпо продадено произведение на жив художник на търг, е бил известен за продажбата – но художникът обикновено не гледа с добро око на аукционите, отбелязва „Гардиън“. От „Кристис“ обаче заявяват, че към изкуството на Хокни има международен интерес. Особено се търсят картините, рисувани от натура, като портрета на Уебстър.

Фантастико

Картината на Хокни представлява портрет на сър Дейвид Уебстър, дългогодишен директор на оперния театър, управлявал го по време на разцвета му между 1945-а и 1970 г. Той работи в партньорство с Нинет дьо Валоа, основател на Кралския балет, за да създаде репутацията на „Ковънт Гардън“ след Втората световна война.

„Това беше периодът, в който ние станахме това, което сме днес – коментира Биърд. – Кралският балет изгражда 70 години авторитета, който имаме днес, и държим да го опазим. Ще отнеме десетилетия да постигнем същото.

Решението за продажба на картината, която в последните години краси Кралския оперен театър, е част от плана на институцията да премине през ковид-кризата. Другите мерки включват съкращаване на състава и персонала, благотворително събитие и кандидатстване за финансова помощ от държавните пари, отделени за изкуство.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах