Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Ковид дисиденти” – определението за хора с конспиративни теории

Все повече специалисти по цял свят се налага да оборват твърденията, че вирус не съществува

Докато учените се борят с вируса месеци наред, „ковид дисидентите“ отричат напредъка им в разбирането на заразата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Ковид дисиденти” – определението за хора с конспиративни теории

Докато учените се борят с вируса месеци наред, „ковид дисидентите“ отричат напредъка им в разбирането на заразата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов термин – „ковид дисиденти” – тръгна от руските медии и вече завладява и останалия свят. Терминът, препращащ към социалистическото минало, когато дисидентите се опълчваха на официалната система в тоталитарните общества, днес се отнася за хората, които не вярват на официалните данни за COVID-19 и разпространяват конспиративни теории, пише „РИА Новости“.

„Ковид дисидент” има по-скоро пейоративен смисъл. Все повече лекари и учени в Русия и в целия свят правят специални изявления, за да оборват твърденията им, че вирус не съществува, че всичко е заради някаква световна конспирация или че 5G мрежата влияе на разпространението на болестта. Всъщност „ковид дисидентите” отричат проблема, за да съхранят психиката си.

Според руския академик доктор Юрий Бубеев отрицанието е защитно свойство на психиката. Подобна реакция възниква обикновено у хора със слаба психика. Отрицанието се основава на така наречените базови илюзии. Те присъстват у всеки, но са по-силно изразени при някои индивиди. Една от тези илюзии е „нищо лошо не може да ми се случи”. Подобни заблуди траят до първия реален случай в близост – личен или на близък човек. Тогава разминаването между въображаемо и реалност може да доведе до сериозни психологически травми, твърди Бубеев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах