Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ковид ефект: култура на макс цяло лято

Театър, концерти и опера излизат на открито след официалния край на сезона

Сцената на Софийска опера край езерото Панчарево. Снимка: Площад Славейков - Ковид ефект: култура на макс цяло лято

Сцената на Софийска опера край езерото Панчарево. Снимка: Площад Славейков

За втора поредна година се налага културният живот в страната да съжителства с Ковид-ограниченията. През 2020 г. това не спря театрите, оперите и концертите, а напротив, дори даде порив за нови, иновативни начини на провеждане на събития. През юли и август тази година почивка отново няма да има – повечето столични театри, Софийската филхармония и Софийската опера работят на пълни обороти.

От края на юни Народният театър оставя за кратко обичайния си храм в Градската градина в София и поема на национално турне в 11 града из страната. Публиката във Варна, Добрич, Шумен, Сопот, Пловдив, Ловеч, Габрово, Казанлък, Ямбол, Бургас и Велико Търново ще може да гледа спектаклите „Двубой“, „Караконджул“, „Плач на ангел“, „Любовникът“, „О, ти, която и да си“ и „Бонбон“. През август първата трупа ще почива и началото на новия сезон ще бъде поставено на 6 септември с „Нова земя“ по Вазов на Голяма сцена.

През юни и юли театър „София“ ще излезе на открито, но ще остане в парка „Заимов“. На стълбите пред сградата на институцията ще се играят спектакли почти всяка вечер през юли. Публиката може да избира между най-харесваните заглавия от репертоара – „Няма да платим! Няма да платим!“ на Теди Москов, „Госпожа министершата“ по Бранислав Нушич, „Женитба“ по Гогол и „Апетит за череши“.

До средата на юли ще работи и Младежкия театър, на сцената ще се играят „По-полека“ по музика на Стефан Вълдобрев, „Бившата мис на малкия град“ по Мартин Макдона, „Той е дяволът!“ с Михаил Билалов и др.

Сатиричен театър, Театър „199“, „Българска армия“, „Сфумато“ доиграват последните си представления за сезона през юли и излизат в лятна ваканция. „Зад канала“ и „Азарян“ вече са в почивка.

Междувременно обаче ще работи сцената на открито в Борисовата градина, където се играят спектакли от репертоара на няколко столични театъра. До началото на новия сезон там се играят „Кафе с претенция“, „Завещанието на целомъдрения женкар“ и „Много шум за нищо“ от афиша на Военния театър; „Шекспирин по време на пандемия“ и „Недоразбраната цивилизация“ на Теди Москов; „Стриптийз покер“ от репертоара на „Зад канала“, „Не е за телефона“ на хасковския театър „Иван Димов“ и други. Програмата по месеци може да се следи във Фейсбук.

Концертите също няма да спират – преди дни Софийската филхармония обяви лятната си програма и за втора поредна година няма да почива в летните месеци. Националният ни оркестър вече сложи официален край на сезон 2020/2021, но ще продължи да свири на открито – през юли предстоят концерти на Лятната сцена в Борисовата градина, включително гостуване на цигуларя Марио Хосен на 29 юли. Преди това, на 8 юли, музикантите ще покажат хубавата страна на живота с концерта „Ла долче вита“, дирижиран от италианската маестра Джанна Фратта.

Софийската опера работи почти без почивка на три сцени – в сградата на ул. „Врабча“, на специално изградената сцена край езерото Панчарево и в парка на Военната академия. На 9 юли предстои премиера на „Жената от езерото“ на Джоакино Росини на фона на езерото Панчарево, спектакълът ще даде официално начало на летния фестивал „Музи на водата“. От институцията организират и транспорт за зрителите за всяко събитие извън София.

Музикалният театър също излиза на открито – спектаклите за деца ще се играят в кино „Кабана“, а сцената в парка на Военната академия ще посрещне хитови представления като „Царицата на чардаша“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90