Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ковид в културата, какво да правим?

За да не крият артистите и театралните директори хората с коронавирус в състава, може би е необходим специален протокол за действие при пандемия?

Репетиция в Софийската опера, където заради опасността от коронавирус оркестърът е разположен на партера. Снимка: Софийска опера и балет - Ковид в културата, какво да правим?

Репетиция в Софийската опера, където заради опасността от коронавирус оркестърът е разположен на партера. Снимка: Софийска опера и балет

За незабавна карантина на Софийската и Старозагорската опера, както и на Националния музикален театър, призова оперната певица Дарина Такова, след като тя, дъщеря ѝ и много техни приятели са се заразили от бившия ѝ съпруг, музикант от Операта, свирил в последно време и с другите посочени институции. От призива ѝ не последва нищо, освен че бе публично оповестено здравословното състояние на Огнян Михов без неговото съгласие.

Как обаче трябваше да постъпят в тази ситуация трите културни институции?

Няма и наредба, която задължава директорите да съобщават, че в състава им има човек с коронавирус. В такъв случай защо да го правят?

Разбираемо е мълчанието им – предпочитат тихомълком да изолират артиста с Ковид-19, да пратят колегите му, с които е бил в контакт, на тест. Но какво да прави публиката, която не знае, че е била в контакт с въпросния актьор?

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Културата повече от всички други обществени сфери пострада от пандемията. След вдигането на забраната за провеждане на културни събития, в театрите, оперите и концертните зали няма навалица, много от заглавията не успяват да напълнят разрешения до 50% капацитет на салона, а някои се играят при нищожно количество публика – случва се да има и под 10 души в залата. Но на някои събития е препълнено – на концерта на прочутия цигулар Шломо Минц, например, при това в два поредни дни в зала „България“.

Мнозина от културата се питат защо ресторантите са претъпкани, без маски, без да се спазва физическа дистанция, а в сценичните изкуства е празно – въпреки че разстоянието е според предписанията, а и повечето зрители спазват изискването за маска. Може би сред ценителите на културата са много повече хората, които осъзнават опасността от заразата, а и имат доверие на специалистите, защото немалко сред тях са хора с добро образование. Последователите на конспиративни теории са най-вече сред по-необразованите представители на обществото, по време на пандемията дори се роди терминът „ковид-дисиденти“ – хората, които не вярват на официалните данни за COVID-19 и търсят доказателства, че вирус не съществува. Според изследователите на това явление, „ковид дисидентите” отричат проблема, за да съхранят психиката си.

Вижте още: „КОВИД ДИСИДЕНТИ“ – ОПРЕДЕЛЕНИЕТО ЗА ХОРА С КОНСПИРАТИВНИ ТЕОРИИ

Последователите на конспиративни теории рязко се отказват от тях, когато ги застигне болестта – но до каква степен може да уважаваме правото им на фантасмагории, когато застрашават живота на околните?

Въпросът с оповестяването на носителите на Ковид-19 касае лични данни, каквото е здравното състояние на хората с вирус, а те са защитени от Хартата на основните права в ЕС. Може би е необходим специален протокол за действие при пандемия. Ситуацията е извънредна и може би са необходими извънредни мерки.

ЛЪЖИТЕ, КОИТО УБИВАТ: ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА ЗА КОРОНАВИРУСА ПРИЧИНА ЗА СМЪРТТА НА 800 ДУШИ

Проблемът очевидно става все по-голям – но ако от РЗИ не му обърнат внимание, можем да разчитаме само на съвестта на хората в културата. А от културата винаги очакванията са да подходи културно. И все пак създаването на протокол за действие ще облекчи тревогите на мнозина – както на хората на изкуството, така и на зрителите. Ще улесни администраторите и ще им спести колебанията дали са прави, когато предприемат мерки. Но за тази цел някой на институционално ниво трябва да поеме отговорност още на изходната точка. За да не се окажем без артисти и зрители, когато всичко свърши.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах