Ковид в културата, какво да правим?

За да не крият артистите и театралните директори хората с коронавирус в състава, може би е необходим специален протокол за действие при пандемия?

Репетиция в Софийската опера, където заради опасността от коронавирус оркестърът е разположен на партера. Снимка: Софийска опера и балет - Ковид в културата, какво да правим?

Репетиция в Софийската опера, където заради опасността от коронавирус оркестърът е разположен на партера. Снимка: Софийска опера и балет

За незабавна карантина на Софийската и Старозагорската опера, както и на Националния музикален театър, призова оперната певица Дарина Такова, след като тя, дъщеря ѝ и много техни приятели са се заразили от бившия ѝ съпруг, музикант от Операта, свирил в последно време и с другите посочени институции. От призива ѝ не последва нищо, освен че бе публично оповестено здравословното състояние на Огнян Михов без неговото съгласие.

Как обаче трябваше да постъпят в тази ситуация трите културни институции?

Няма и наредба, която задължава директорите да съобщават, че в състава им има човек с коронавирус. В такъв случай защо да го правят?

Разбираемо е мълчанието им – предпочитат тихомълком да изолират артиста с Ковид-19, да пратят колегите му, с които е бил в контакт, на тест. Но какво да прави публиката, която не знае, че е била в контакт с въпросния актьор?

Америка за България

Културата повече от всички други обществени сфери пострада от пандемията. След вдигането на забраната за провеждане на културни събития, в театрите, оперите и концертните зали няма навалица, много от заглавията не успяват да напълнят разрешения до 50% капацитет на салона, а някои се играят при нищожно количество публика – случва се да има и под 10 души в залата. Но на някои събития е препълнено – на концерта на прочутия цигулар Шломо Минц, например, при това в два поредни дни в зала „България“.

Мнозина от културата се питат защо ресторантите са претъпкани, без маски, без да се спазва физическа дистанция, а в сценичните изкуства е празно – въпреки че разстоянието е според предписанията, а и повечето зрители спазват изискването за маска. Може би сред ценителите на културата са много повече хората, които осъзнават опасността от заразата, а и имат доверие на специалистите, защото немалко сред тях са хора с добро образование. Последователите на конспиративни теории са най-вече сред по-необразованите представители на обществото, по време на пандемията дори се роди терминът „ковид-дисиденти“ – хората, които не вярват на официалните данни за COVID-19 и търсят доказателства, че вирус не съществува. Според изследователите на това явление, „ковид дисидентите” отричат проблема, за да съхранят психиката си.

Вижте още: „КОВИД ДИСИДЕНТИ“ – ОПРЕДЕЛЕНИЕТО ЗА ХОРА С КОНСПИРАТИВНИ ТЕОРИИ

Последователите на конспиративни теории рязко се отказват от тях, когато ги застигне болестта – но до каква степен може да уважаваме правото им на фантасмагории, когато застрашават живота на околните?

Въпросът с оповестяването на носителите на Ковид-19 касае лични данни, каквото е здравното състояние на хората с вирус, а те са защитени от Хартата на основните права в ЕС. Може би е необходим специален протокол за действие при пандемия. Ситуацията е извънредна и може би са необходими извънредни мерки.

ЛЪЖИТЕ, КОИТО УБИВАТ: ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА ЗА КОРОНАВИРУСА ПРИЧИНА ЗА СМЪРТТА НА 800 ДУШИ

Проблемът очевидно става все по-голям – но ако от РЗИ не му обърнат внимание, можем да разчитаме само на съвестта на хората в културата. А от културата винаги очакванията са да подходи културно. И все пак създаването на протокол за действие ще облекчи тревогите на мнозина – както на хората на изкуството, така и на зрителите. Ще улесни администраторите и ще им спести колебанията дали са прави, когато предприемат мерки. Но за тази цел някой на институционално ниво трябва да поеме отговорност още на изходната точка. За да не се окажем без артисти и зрители, когато всичко свърши.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах