Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Коя България държи лъвът от Паметника на I и VI софийски полкове?

Санстефанска или Екзархията, спорят в социалните мрежи

Дълги години лъвът с картата е част от Военно-историческия музей в София. Снимка: Илия Мечков - Коя България държи лъвът от Паметника на I и VI софийски полкове?

Дълги години лъвът с картата е част от Военно-историческия музей в София. Снимка: Илия Мечков

Чия е картата, върху която гордо е положил лявата си лапа лъвът от Паметника на Първи и Шести софийски полкове? Този спор се разгаря в социалните мрежи около новината, че фигурата предстои съвсем скоро да бъде върната на оригиналното си място: в градинката пред днешния НДК. Едни настояват, че картата очертава Санстефанска България, а други – Българската екзархия (макар и стилизирано и с пропуск). Каква е истината?

Ключът към загадката е в Северна Добруджа – най-източният район на днешна Румъния, покрай Черно море. Северна Добруджа така и не влиза в състава на България по Санстефанския договор, тя е отстъпена на Румъния като компенсация за Южна Бесарабия, прибавена към Руската империя.

На картата, която лъвът държи обаче, ясно личи, че Северна Добруджа фигурира, т.е. говорим за Българската екзархия (1870 – 1913). В западната част на територията все пак се забелязват леки разминавания, но те може да се отдадат на стилизацията на изображението от скулптора Михаил Михайлов.

Друга известна разлика са районите към Ниш и Прокоп в днешна Сърбия. Виждаме ги на картата на лъва, а те влизат в състава на Българската екзархия, но не и в Санстефанските очертания на страната.

Българската екзархия

Санстефанска България

Междувременно днес бе поставен гранитният постамент в градинката пред НДК. Предстои на него да бъде поставена и фигурата на лъва с картата – все още обаче не се знае официално кога ще стане това.

Някогашният мемориал, чийто вид ще се търси и сега, е открит от Борис III през 1934-а и официално е известен като „Паметник на загиналите във войните през 1885, 1912-1913 и 1915-1918 г. от Първи и Шести софийски полкове“. Първоначалният му вид е от три стени (в П-образна форма) с декоративна колонада и монтирани върху тях плочи с имена на загиналите във войните. Размерите са внушителни – 21 метра ширина и 11 м височина на всяка от стените.

Столична община ще възстанови целия комплекс. На първия проведен конкурс никой от кандидатите не събра достатъчно брой точки, затова предстои обявяването на нов. А избраният проект ще премине през обществени обсъждания и разглеждане от художествения съвет на общината.

Дотогава обаче столичани ще гледат поне внушителния лъв на старото му място.

Работници оформят пространството около постамента на лъва в градинката пред НДК. Снимки: Емил Георгиев

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС