Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Коя е книжарница № 1 в България?

Миналата година читателите избраха Книжен център „Гринуич“

Парижката книжарница „Шекспир и Ко“ (на снимката) е любима на много книгозаври в света, у нас титлата „Любима книжарница“ миналата година спечели „Гринуич“. - Коя е книжарница № 1 в България?

Парижката книжарница „Шекспир и Ко“ (на снимката) е любима на много книгозаври в света, у нас титлата „Любима книжарница“ миналата година спечели „Гринуич“.

Българските читатели за втори път гласуват за своята любима книжарница – за утопията, съвършения свят, онази малка планета, на която могат да изгубят цял ден в грижи около своята Роза, да следват хода на Махалото, да побъбрят приятелски със Смърт и хванат дирите на Големите надежди. Да изгубят ден? Напротив – да спечелят ден, два, месец…

Миналата година мястото за бягство от 1984-а бе Книжен център „Гринуич“. Те бяха избрани измежду 171 книжарници от цялата страна. „Гринуич“ са силен притегателен център за столичното читателско общество, тъй като се намират в любимата част за разходки на софиянци – пешеходната зона на булевард „Витоша“. Защо обаче за титлата тази година да не се пребори някоя малка уютна книжарничка от Пловдив, Варна, Добрич или Видин? Просто хората, за които няма ден, в който да не се отбият да огледат своите мечтани владения, биха могли да засвидетелстват своята преданост към тази обетована земя.

На 9 ноември започна второто издание на конкурса „Моята любима книжарница“ в новия сайт Всичко за книгите. Гласовете ще бъдат приемани до 11 декември, а новият победител ще бъде излъчен преди Коледа.

Състезанието има за цел в месеца, в който организаторите от издателствата „Кръгозор“ и „Ера“ събират вота, да провокира разговори не само за четенето, а и за важната роля на книжаря като просветител.

Книжарницата, събрала най-много гласове, ще бъде обявена на церемония на 15 декември в клуб „Перото“. Победителят ще получи уикенд за двама до Рим. Ще има и подаръци за читателите – един от гласувалите ще спечели ваучер на стойност 200 лв. за книги по избор. Откъде ли? Вероятно в новата любима книжарница на България.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg