Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Козби, трябваше да загубиш още първото дело

Цирк ли са историите около миналото на един голям комик, или доказателства за престъпление?

Великият комик Бил Козби ще трябва да отговаря за многобройни сексуални посегателства. - Козби, трябваше да загубиш още първото дело

Великият комик Бил Козби ще трябва да отговаря за многобройни сексуални посегателства.

Спи ли спокойно Бил Козби? Преди репутацията на 77-годишния комик да се срине, имаше едно момиче Отъм Джексън. Преди Бил Козби да бъде обвинен в дрогиране и сексуално посегателство над жени – мисля, че броят им е поне 17, но не ме бива много в математиката – Джексън обяви на всеослушание, че този мъж е неин баща. А Козби се отнесе към нея като една от много бройки.

Джексън и човекът, който изпълни ролята на гениалния Клиф Хъкстейбъл в „Шоуто на Козби“, имаха нещо като сблъсък през 1997-а. В един потискащ нюйоркски процес Отъм, която тогава беше на 22, се изправи срещу току-що навършилия 60 г. Бил Козби в Манхатънския федерален съд. Жененият баща с пет официално припознати деца разкри, че е имал „рандеву“ с майката на Джексън. И Козби, който само дето не се самобичува като лош съпруг и отявлен лицемер, свидетелства, че е платил на майката и дъщерята 100 000 долара, за да запазят извънбрачната му афера в тайна.

Накрая Козби спечели аплодисментите на магистратите, които обвиниха Джексън в изнудване, конспирация и прекосяване на щатска граница с цел извършване на престъпление – тя заплашила да продаде историята за неговото бащинство на таблоид, ако не й бъдат изплатени 40 млн. долара.

Тоест Отъм Джексън планирала да разгласи онова, което смята за истина.

Съдията я прати за 26 месеца във федерален затвор. По време на присъдата си Джексън роди близнаци на съпруга си Антонай Уилямс, който се призна за виновен по обвинения за конспирация и подстрекаване към изнудване, но получи само 5 години условно. По този начин приключи един процес, който беше срам за града.

А ние така и не разбрахме дали Козби й е баща.

Козби и предполагаемата му дъщеря Отъм Джексън през 1991 г.

Козби и предполагаемата му дъщеря Отъм Джексън през 1991 г.

„Чета всичките тези истории за Козби и си мисля: „Андреа беше права“, – каза ми тази седмица Робърт Баум, служебният адвокат на Джаксън. – Ти беше една от малкото журналистки, които не мислеха, че Козби е жертвата. Когато се подготвях за процеса, ми се обадиха жени, които също обявиха, че са имали сексуални отношения с Козби. Не твърдяха, че са били изнасилвани. Не мисля, че това касаеше моето дело.“

Да, но Козби е женен за съпругата си Камил от 1964 г., и тези твърдения би трябвало да касаят нея.

Старателно изграденият публичен образ на Козби започна да се разпада миналия месец, когато комикът Ханибал Бърс го скастри, че поучавал чернокожите мъже как да бъдат отговорни родители. Боже мили, той дори написа книгата „Бащинство“, макар че върху него от години се сипеха обвинения за сексуални посегателства над жени.

„Вдигнете си панталоните, чернокожи хора!“, майтапчийски заповяда Ханибал Бърс по време на стенд-ъп шоу във Филаделфия и добави: „Да, но ти, Козби, си изнасилвал жени!“

И тогава жените се разприказваха. Те разгласиха, че са били дрогирани и сексуално насилвани от звездата. Един от адвокатите на Козби – Джон Шмит, нарече обвиненията в изнасилване „остарели и дискредитирани твърдения“. Когато потърсих Шмит по телефона, той ми затвори…

Миналия вторник бившият супермодел Джанис Дикинсън, сега на 59, каза в тв шоуто Entertainment Tonight, че през 1982 г. Козби й дал хапче и я изнасилил. Един от адвокатите му – Мартин Сингър, веднага я засече, че лъже. Също миналия вторник майката на Отъм Джексън – Шон Браун (61), която е една от многото бройки на Козби, обяви в тв шоуто Inside Edition, че според нея комикът я е упоил и изнасилил девет месеца преди да роди дъщеря си.

Вторник вечер Netflix отложи за неопределено време стрийминга на специалното предаване „Бил Козби на 77“, чиято премиера беше насрочена за 28 ноември. В сряда NBC свали ситкома, който правеше заедно с Козби. Мрежата TV Land пък изостави плановете си да излъчва отново „Шоуто на Бил Козби“.

Когато си говорих с Отъм Джексън през 1999 г., тя ми сподели, че ако може да се срещне с Козби, би му казала: „Искам да ти се извиня за всичко, през което премина“. Надяваше се, че един ден той ще потърси близост с нея. „Ако не заради мен, то поне заради синовете ми“. Синовете, които тя до ден-днешен вярва, че са внуци на Козби.

Ще й се наложи да почака доста.

И сега малко мъдрост от Националната футболна лига. Звездата на „Минесота Вайкингс“ Ейдриан Петерсън няма да получава заплата поне до края на сезона 2014-2015. 29-годишният спортист беше изправен пред съда в Тексас по обвинение в нараняване на дете поради небрежност или безразсъдство, след като преби с дървена пръчка 4-годишния си син. Петерсън се призна за виновен в дребно хулиганство и журито не го прати дори за един ден зад решетките. НФЛ обаче го прати на резервната скамейка в нещо като неплатен отпуск и от септември замрази заплатата му в размер на 11, 75 млн. долара. Петерсън потърси защита от синдиката на играчите, засега без успех. А междувременно нека се моли за прошка от сина си.

Същото бихме препоръчали на Козби. Неговият списък обаче е доста по-дълъг.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90