Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Крадец заменя 9 творби на Уорхол с копия

Собствениците не разбират за измамата с години

 „Плешивият орел“, една от откраднатите творби на Анди Уорхол. - Крадец заменя 9 творби на Уорхол с копия

„Плешивият орел“, една от откраднатите творби на Анди Уорхол.

Девет оригинала на Анди Уорхол са били откраднати от офис в Лос Анджелис. Творбите били заменени с копия и собствениците не разбрали за измамата в продължение на години, съобщава испанският ABC.

Графиките са оценени на 350 000 долара и се числят към поредицата от 1983 г. „Застрашени животни“ и „Десет портрета на евреи от ХХ век“. Източници от полицията твърдят, че копията, които били оставени на мястото на оригиналите, били толкова добри, че кражбата останала неразкрита, докато не се наложило една от графиките да бъде рамкирана отново. Фирмата, натоварена със задачата, забелязала, че една от буквите в творбата била размазана, липсвал подписът и номерът на печата.

„Плешивият орел“, една от откраднатите творби на Уорхол била продадена през 2011 г. от британската аукционна къща „Бонхамс“. След обиск миналия месец, извършен със съдебна заповед, разследващите се добрали до документите по продажбата и открили името на купувача.

От аукционната къща отхвърлят информацията за проведен обиск и твърдят, че полицията е поискала единствено документацията относно творбата. Заявяват също, че полицията не се е интересувала от нито една от творбите от серията „Десет портрета на евреи от ХХ век“.

Полицейски източници твърдят, че кражбата е станала преди три години, въпреки че продажбата на „Плешивият орел“ през 2011 г. показва, че това е станало по-рано.

„Десет портрета на евреи от ХХ век“ включва изображение на Сара Бернар и на американо-израелския философ Мартин Бубер, а сред „Застрашени животни“ фигурира и сибирски тигър. Официално не се съобщава кои творби от двете поредици са предмет на кражбата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg