Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Крадци искат откуп от Ватикана за писмо на Микеланджело

Отците отказват да платят 100 хил. евро за документа

Писмото на Микеланджело е било откраднато от Ватикана преди близо 20 години, но откуп е поискан едва сега. - Крадци искат откуп от Ватикана за писмо на Микеланджело

Писмото на Микеланджело е било откраднато от Ватикана преди близо 20 години, но откуп е поискан едва сега.

Искане за откуп за откраднато писмо на Микеланджело са получили във Ватикана. То е едно от няколкото, изчезнали от архивите през 1997 г. и сред малкото, които художникът е писал саморъчно.

Откупът е в размер на 100 хиляди евро и е отказан, е заявил говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди пред Il Messaggero. Според изданието бивш служител в администрацията на светата държава стои зад покушението.

Писмото е писано от Буонароти и е подписано лично от него, а това е рядкост, тъй като художникът обичайно е диктувал кореспонденцията си на своите асистенти и единствено е полагал подпис накрая. Други детайли за документа и съдържанието му не се съобщават.

Неясно е и защо от Ватикана не са обявявали кражбата в миналото. Полицията се е заела с разследване на случая.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС