Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нула лева за българските автори и продуценти на филми

„Филмаутор“: Само в България кабелните, сателитните и IPTV платформите не изплащат възнаграждения на авторите

Актьорът Васил Василев - Зуека в кадър от филма „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев - Нула лева за българските автори и продуценти на филми

Актьорът Васил Василев - Зуека в кадър от филма „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев

България официално е единствената страна в ЕС, която не спазва законите за авторско право при препредаване на филми в кабелни, сателитни и IPTV телевизии, заявяват в писмо до министъра на културата Боил Банов от Управителния съвет на „Филмаутор“, организацията, която защитава авторските права на филмовите дейци. Авторите и продуцентите настояват част от приходите, генерирани от създаденото от тях съдържание (над 368 млн. лв. от платена телевизия за 2018 г. по данни на КРС и ръст от над 6% за 2019 г.), да покриват правата им, както предвиждат Законът за авторското право и сродните му права и директивите на ЕС.

Според тях аргументите, че това ще повиши таксата за абонатите, са несъстоятелни, защото тя се повишава и без да се изплащат авторски права. Печалбата от техния продукт отива или при чуждите автори и продуценти, или в актива на телевизиите, които печелят от чужд труд.

Година и половина след старта на поредния кръг на преговори за тарифа между „Филмаутор“ и БАККО, организацията, която защитава правата на препредаващите телевизии, и след повече от 3 месеца работа на комисията, сформирана по искане на правоносителите от министъра на културата, все още одобрена тарифа няма. Според „Филмаутор“, причината е в целенасочено бавене на решението под натиск от БАККО.

„Ползването на авторски произведения без разрешение и без заплащане е нарушение на закона“, се казва в писмото на организацията за защита на авторските права.

Авторите на текста добавят, че досега няма нито една глобена за минал период препредаваща телевизия, както няма и нито една платформа с уредени права върху филмите, които препредава за своите абонати. Това е „сив сектор на пазара на телевизионно разпространение“, казват от УС на „Филмаутор“.

„Г-н Банов, преговорите свършиха. Хиляди български и чуждестранни автори и продуценти очакват да получат своите възнаграждения от препредаване в България, така както това се случва в останалите държави от ЕС“, завършва писмото до министъра.

То е подписано от Виктор Божинов, председател на УС на „Филмаутор“, Адела Пеева, зам.-председател, и членовете Тонислав Христов, Христо Тотев, Костадин Бонев, Мартин Димитров, Илия Костов, Станимир Трифонов и Ивайло Пенчев.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg