Нула лева за българските автори и продуценти на филми

„Филмаутор“: Само в България кабелните, сателитните и IPTV платформите не изплащат възнаграждения на авторите

Актьорът Васил Василев - Зуека в кадър от филма „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев - Нула лева за българските автори и продуценти на филми

Актьорът Васил Василев - Зуека в кадър от филма „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев

България официално е единствената страна в ЕС, която не спазва законите за авторско право при препредаване на филми в кабелни, сателитни и IPTV телевизии, заявяват в писмо до министъра на културата Боил Банов от Управителния съвет на „Филмаутор“, организацията, която защитава авторските права на филмовите дейци. Авторите и продуцентите настояват част от приходите, генерирани от създаденото от тях съдържание (над 368 млн. лв. от платена телевизия за 2018 г. по данни на КРС и ръст от над 6% за 2019 г.), да покриват правата им, както предвиждат Законът за авторското право и сродните му права и директивите на ЕС.

Според тях аргументите, че това ще повиши таксата за абонатите, са несъстоятелни, защото тя се повишава и без да се изплащат авторски права. Печалбата от техния продукт отива или при чуждите автори и продуценти, или в актива на телевизиите, които печелят от чужд труд.

Година и половина след старта на поредния кръг на преговори за тарифа между „Филмаутор“ и БАККО, организацията, която защитава правата на препредаващите телевизии, и след повече от 3 месеца работа на комисията, сформирана по искане на правоносителите от министъра на културата, все още одобрена тарифа няма. Според „Филмаутор“, причината е в целенасочено бавене на решението под натиск от БАККО.

„Ползването на авторски произведения без разрешение и без заплащане е нарушение на закона“, се казва в писмото на организацията за защита на авторските права.

Америка за България

Авторите на текста добавят, че досега няма нито една глобена за минал период препредаваща телевизия, както няма и нито една платформа с уредени права върху филмите, които препредава за своите абонати. Това е „сив сектор на пазара на телевизионно разпространение“, казват от УС на „Филмаутор“.

„Г-н Банов, преговорите свършиха. Хиляди български и чуждестранни автори и продуценти очакват да получат своите възнаграждения от препредаване в България, така както това се случва в останалите държави от ЕС“, завършва писмото до министъра.

То е подписано от Виктор Божинов, председател на УС на „Филмаутор“, Адела Пеева, зам.-председател, и членовете Тонислав Христов, Христо Тотев, Костадин Бонев, Мартин Димитров, Илия Костов, Станимир Трифонов и Ивайло Пенчев.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3