Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Крахът на едно гигантско домино от книги

Хората в Гифу, Япония, смятат, че начинанието е изключително неуважително

Книгите в доминото, което държи рекорда в момента – в английската книжарница „Юнайтед Бискитс“. - Крахът на едно гигантско домино от книги

Книгите в доминото, което държи рекорда в момента – в английската книжарница „Юнайтед Бискитс“.

Плановете на библиотека в Япония да постави нов световен рекорд с книжно домино срещнаха остра обществена съпротива. Градската библиотека в Гифу отваря врати след ремонт на 18 юли с нов дизайн на сградата си, дело на концептуалния архитект Тойо Ито. Събитието с доминото е планирано за 12 юли с идеята да рекламира Гифу като Град на книгата. Според местните обаче подобна проява би била изключително неуважителна.

„Японският народ цени книгата много високо, за него тя е почти свещена“, казва един от критиците на доминото пред азиатския новинарски сайт „Рокет Нюз“, цитиран от британския „Дейли Телеграф“. Дори решението на организаторите на събитието използваните в него книги да бъдат продавани на цени като използвани не омилостивява местните жители.

„Когато за първи път видях това, се почувствах наистина зле – пише Такаюки Китамура, собственик на литературно кафене. – Като дете са ме учили никога да не изпускам книгите. Изпускайки ги, ние изпускаме умове на хората, които са ги написали.“

„Книгите не са играчки, за да се ползват като домино. Управляващите в Гифу трябва да се засрамят“, гласи един от стотиците негативни коментари на страницата на събитието във Фейсбук.

Рекордът в момента се държи от книжарницата „Юнайтед Бискитс“ в Уиндзор. Той бе поставен през януари на годишната конференция за отчитане на продажбите. Общо 5318 книги падат в доминото за по-малко от две минути и половина.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС