Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Край Дунава се хвърлят в джаза за 42-и път

Три дни „Джазфест Русе“ - с Антони Дончев, Георги Корназов, Румен Халачев, Ангел Заберски...

„Джазфест Русе 2017“ започва на 16-и и ще продължи до 18 ноември. Концертите ще бъдат в Доходното здание всяка вечер от 19 ч.  - Край Дунава се хвърлят в джаза за 42-и път

„Джазфест Русе 2017“ започва на 16-и и ще продължи до 18 ноември. Концертите ще бъдат в Доходното здание всяка вечер от 19 ч.

Петьо Парчето е прочут джазмен от Русе – това е за информация на новата публика на тази музика. А закоравелите фенове на джаза (не само от Русе) ще информираме, че трябва да си освободят три дни тази седмица, за да изпитат в пълнота удоволствието от фестивала „Джазфест Русе“. 42-ото му издание започва на 16 ноември, четвъртък, и до събота предстоят по 2 концерта всяка вечер в местното Доходно здание.

Петър Петров – саксофонистът, известен като бате Петьо Парчето – е градска легенда край Дунава, основател на Националните джаз срещи в Русе и до смъртта си през 2013-а той бе двигателят на музикалния форум, популярен днес като „Джазфест Русе“. Живота на фестивала продължи неговият син – Борис Петров. И сега той ни дава повод отново ще се хвърлим в джаза.

Началото на форума ще даде на 16 ноември „Ангел Заберски квинтет“, начело с участието на Заберски-син (пиано) и музикантите Михаил Йосифов (тромпет), Стоян Янкулов (барабани), Борис Петров (саксофон) и Борис Таслев (контрабас). Заедно ще представят авторски пиеси на Заберски, сред които вдъхновените от българския фолклор „Спомени от Странджа“ и „Сладка чубрица“, както и „Balkan Voyage“ на Михаил Йосифов.  Същата вечер публиката ще чуе още един квинтет, но френско-български – „Хоризонти, начело с прочутия тромбонист Георги Корназов.

Сцената на 17 ноември ще заемат други петима музиканти – „Фънкалеро“, а след тях в залата ще прозвучи гласът на Маги Алексиева – Meй, заедно с французите от JCAT – Жан-Шарл Батистела (пиано), Тома Кордоли (бас) и Александър Готие (барабани). Мей е позната на телевизионната аудитория от първото издание на шоуто „Х фактор“, но от тогава досега певицата е изминала дълъг път. През януари тази година Мей и JCAT издадоха авторския си албум „Joy“ – и в Доходното здание вероятно ще бъдат изпълнени парчета тъкмо от него.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

По-късно същата вечер музиката ще продължи в „Микс клуб“ с джем сешън на „Румен Халачев квартет“, ценителите на джаза ще чуят бенда в този състав за първи път.

Последната вечер започва с квартета на пианиста Антони Дончев – с Росен Захариев на тромпет, Михаил Иванов на контрабас и Атанас Попов на барабани. Финалният концерт е на испанската фюжън група „Патакс“.

„Вярвам, че всеки от нас ще намери своя фаворит, ще оцени различията и ще бъде вдъхновен – споделя Борис Петров. – Вярвам, че всеки от нас има нужда понякога да се пренесе в света на фантазиите си, там където времето е спряло далеч от ежедневието. Вярвам, че стиловото разнообразие и нюансите в джаза са провокация за въображението – провокация, която ни прави по-духовни, по-мъдри и по-добри. Светът, в който живеем, има нужда от повече доброта и повече любов – заповядайте на 16, 17 и 18 ноември, за да направим заедно нашия свят, нашия град и всички нас по-добри, да споделим любовта си към магията на музиката.“

„Джазфест Русе 2017“ се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Хайде и утре

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах